MojWindows

Rok 2018 nám pomaly máva z okna odchádzajúceho vlaku, a práve teraz nastáva vhodné obdobie na akúsi rekapitulácia toho, čo prinieslo predošlých 12 mesiacov, či už pre Microsoft alebo priamo pre nás, používateľov.

V technologickom svete sa toho stihne udiať skutočne veľa, preto som sa snažil vybrať tie najdôležitejšie veci, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti, pokiaľ patríte medzi technologických nadšencov a priaznivcov produktov giganta z Redmondu. Ak by nejaká dôležitá udalosť náhodou v tomto stručnom prehľade chýbala, neváhajte ju spomenúť v komentároch dole pod článkom.

Windows 10

Turbulentný rok odštartoval veľmi zostra. Microsoft, hardvéristov, firmy aj používateľov náhle zmietlo zistenie, že v procesoroch boli roky prítomné fundamentálne nedostatky, ktoré sa pretavili v hrozby Spectre a Meltdown, kedy stručne povedané bolo možné získať prístup k dátam, na ktoré používateľ nemal mať právo. 

Opravovalo sa pomerne promptne, no za značnú cenu – bezpečnostné diery sa softvérovo zaplátali, no na úkor výkonu. V určitých prípadoch malo dôjsť k prepadu až na úrovni 30%, čo sa prirodzene nikomu nepozdávalo. Microsoft to preto nenechal tak a tejto téme sa v tichosti počas roka venoval.

Už na jar 2019 sa vo Windows 10 máme dočkať nového spôsobu ochrany, ktorý nám doteraz stratený výkon opäť vráti. Teda aspoň jeho väčšinu. Presné detaily zatiaľ nie sú známe, no už teraz to vyzerá, že uvidíme povestné svetlo na konci tunela. 

Windows 10 sa aj tento rok dočkal dvojice veľkých aktualizácií, ktoré priniesli niekoľko zaujímavých a užitočných noviniek. Microsoft sa však pri ich vývoji poriadne zapotil.

Zatiaľ čo pri aktualizácii z apríla došlo k odhaleniu chyby takpovediac v predvečer jej formálneho vydania, čo okrem odkladu, mrznutia počítačov pri používaní Chrome a ďalších pôrodných bolestí, nemalo na koncového používateľa vážnejší dopad, aktualizáciu z októbra už nesprevádzalo toľko šťastia.

Tu pár používateľov prišlo o svoje dáta, z októbrovej aktualizácie sa stala aktualizácia novembrová, výrobcovia hardvéru sa chvíľkovo dostali do patovej situácie a naplno sa prejavili nedostatky v komunikačných kanáloch i internom testovaní Microsoftu.

Redmondskí sa z toho vraj poučili, v rozsiahlom príspevku sľúbili kopu zmien, aby sa niečo podobné už neopakovalo a ide sa ďalej. To, či sa veci skutočne obrátia k lepšiemu, ukáže až rok 2019. 

Z noviniek, ktoré Windows 10 dostal do vienka stoja, za zmienku napríklad aplikácia Váš telefón, renovovaný Poznámkový blok, Časová os, rýchle zdieľanie súborov medzi zariadeniami, Schránka pre kopírovanie obsahu s možnosťou uchovávať históriu, či vynovené duo Asistent na lepšie sústredenie a Výstrižok obrazovky.  

Timeline

Opäť sa prepierala aj otázka zberu diagnostických dát, teda konkrétne to, že Windows 10 zbiera príliš veľa, často zbytočných, dát o tom, ako systém pracuje. Microsoft sa to tentokrát pokúsil vyriešiť tým, že vydal aplikáciu Zobrazovač diagnostických dát, kde si každý môže zbierané údaje pozrieť. Bežný používateľ sa ale pri pohľade na kvantá informácií, ktoré mu nič nehovoria, akurát tak chytí za hlavu. No nič, snaha bola.

O niečo lepšie to vyzerá byť v oblasti správy inštalácie systémových aktualizácií. Po dlhodobej kritike si vývojári spolu sadli, aby dali aktualizáciám v nevhodnom čase bozk na rozlúčku a používateľom konečne priniesli želaný pokoj na duši. Riešením má byť prediktívny model, ktorý na základe strojového určenia efektívne vyhodnotí, kedy je najvhodnejší čas na inštaláciu aktualizácie. Nechceným reštartom, ktoré prerušili prácu, má byť koniec. 

Múdre hlavy si konečne uvedomili, že prevádzkovať Windows 10 na tabletoch a noteboočikoch s internou pamäťou pohybujúcou sa v desiatkach GB nie je žiaden med a je najvyšší čas to riešiť. Reakcia prišla v podobe prác na novej edícii Windows 10 so zatiaľ pracovným označením Lean. Hoci presný osud zoštíhlenej desiatky je zatiaľ otázny, vyzerá to tak, že Microsoft v tomto smere zamieril na dobré chodníčky.

A čo Windows 10 S, ktorý Microsoft ešte aj v roku 2017 bijúc sa do hrude, prezentoval ako ďalšiu veľkú vec pre školy a používateľov, ktorí chcú mať absolútny pocit bezpečia a zariadenie s výkonom bez degradácie s rastúcim počtom nainštalovaných aplikácií? Nuž, očakávaný úspech sa akosi nedostavil a to, čo bolo prezentované ako špecializovaná edícia Windows 10 má nahradiť prostý prevádzkový režim. 

A aby toho z prostredia Windows 10 nebolo málo, experimentuje sa aj s úplne novou verziou tohto systému pod kódovým označením Polaris.

Fall Creators Update

Windows Mixed Reality

Čo sa týka virtuálnej a rozšírenej reality spájanej v platforme Windows Mixed Reality, tu počas roka nedošlo k žiadnemu masívnemu rozmachu. Napriek svojim prvotným plánom a snahám sa Microsoftu ľudí výraznejšie nepodarilo osloviť. Aspoň zatiaľ. Čo máme v tejto sfére očakávať do najbližších mesiacov nevedno.

Office, OneNote a Skype

Dočkali sme sa aj novej verzie kancelárskeho balíka Office, tentokrát s označením 2019 a bohužiaľ už len pre Windows 10.

Aby Microsoft navyše zdôraznil, že cesta je Windows 10, klasickú desktopovú aplikáciu OneNote poslal na dôchodok a namiesto toho sa zameral už len na UWP verziu.

Trochu podobný osud stihol aj komunikačného klienta Skype v takzvanej klasickej verzii. Ten dokonca na vyslúžený odpočinok odchádzal dvakrát. Náhle oznámenie o blížiacom sa konci z júla sa totiž nestretlo s pozitívnym prijatím zo strany používateľov a „klasický Skype“ svoju životnú cestu o trochu predĺžil. Síce len o niekoľko mesiacov, no predsa. Definitívny koniec prišiel 1. novembra.

Organizačné zmeny

2018 bol aj rokom veľkých organizačných zmien. Ukázalo sa, že v dynamicky meniacom sa technologickom svete sa musia prispôsobovať aj tí najväčší hráči.

Z Microsoftu preto po rokoch odišla ďalšia známa postava, Terry Myerson, divízia Windows bola rozdelená a celé sa to utriasalo ešte ďalšie mesiace aj naprieč ďalšími divíziami. Okrem to ho to znamenalo, že Cortana bola nenápadne odsunutá do úzadia. Zmeny ale, zdá sa, priniesli aj pozitíva. Spoločnosť napríklad adoptovala nový prístup medzi tímami pracujúcimi na dizajne.

Tie teraz spolupracujú ako jedna veľká rodina bez ohľadu na to, ktorému segmentu sa venujú – Office, Windows, Surface atď. Vzájomne zdieľajú nápady, kritiku, pripomienky a pomáhajú si, aby prvky dizajnového jazyka Fluent Desing dostali čo najviac priestoru a rozumného uplatnenia.

Microsoft Edge

Tí, ktorí si mysleli, že v súvislosti s prehliadačom Microsoft Edge si Microsoft „ide svoje“ a jednoducho nemá čím prekvapiť, sa mýlili. Po rokoch trápenia, z používateľského hľadiska nelogických krokoch, kedy si prehliadač nedokázal uchmatnúť väčší kus trhového koláča náhle došlo k prekvapivému rozhodnutiu, akoby sa niekto prebral z dlhej letargie.  

Kdesi v horných sférach padlo rozhodnutie, že Edge treba od základov prekopať. Namiesto doteraz používaného jadra EdgeHTML z vlastnej produkcie sa siahne po tom, čo prinieslo svoje ovocie, po jadre z open-source projektu Chromium.

Microsoft Edge ako taký teda nekončí a stretávať sa s ním budeme naďalej, akurát bude poriadne upravený „pod kapotou“. Dôsledkov tohto rozhodnutia sa črtá už niekoľko.

Dočkať by sme sa mali lepšej kompatibility s webovými štandardami, podpory tisícok existujúcich rozšírení, prechodu na nový spôsob aktualizácie, ktorý už nebude úzko spätý so samotným systémom, aj zvýšenie šance pre uplatnenie.

„Nový Edge“ by totiž mal byť dostupný aj pre staršie verzie Windows a dokonca aj pre MacOS. Pritom je však nutné vysporiadať sa s viacerými problémami, ktoré spôsobilo práve úzke prepojenie systému a prehliadača. Ako k tomu Microsoft pristúpi a ako to celé bude vyzerať nateraz nevieme.

redstone microsoft edge posta

Rodina Surface

Rodina Surface sa aj tento rok dočkala viacerých hrdých prírastkov. Hoci vo väčšine prípadov išlo o novú generáciu známych kúskov ako boli Surface Pro 6, Surface Studio 2 alebo Surface Laptop 2, veľkú pozornosť si vyslúžil najmä „10-palec“ Surface GO.

Zaujala aj druhá generácia Surface Hubu, a to aj napriek tomu, že nedošlo k jej prezentácii v pravom zmysle slova, ale len k AKEJSI nonšalantnej ukážke toho, čo ešte len príde.

Hoci v súvislosti s bájami opradenom skladacom zariadení Andromeda vykuklo viacero prototypov a sám Panos Panay naznačil, že pre rodinu Surface je v príprave viacero nových typov zariadení, nič hmatateľné na povrch tento rok nevyplávalo.

Microsoft proste nemá dôvod na trh uviesť niečo, čo by používateľom neprinieslo náležitú pridanú hodnotu a predané kusy by rátal na desiatky. Novinky uvidíme až vtedy, keď nastane vhodná konštelácia.

Malou ukážkou toho, že priestor na vznik nových produktov s logom Surface tu je, bolo predstavenie slúchadiel Surface Headphones. V podobnom trende by sa mali niesť aj budúce roky, už teraz sa šušká o webkamerách pre Xbox a Windows.

V súvislosti s produktami Surface došlo aj ku kurióznej situácii. Majitelia Surface Pro 4 narazili na problémy s blikajúcou obrazovkou, ktoré sa pokúšali vyriešiť aj svojpomocne. A to skutočne unikátne. Svoje zariadenia začali skladovať v mrazničkách. Na chvíľu to skutočne pomohlo, no nešlo o riešenie problému ako takého. Nakoniec to ale skončilo happy endom. Vadné kusy síce boli vymenené, no úsmevná ukážka kreativity s nami zostáva.

Len tak mimochodom, zariadenia Surface nie sú len výstrelkom, v USA sa vďaka nim Microsoft prehupol medzi TOP 5 výrobcov počítačov.

 

Windows 10 pre ARM

Microsoft sa opäť pokúsil ísť proti prúdu a skúsiť niečo neštandardné. Prvotné produkty a výsledky okolo iniciatívy Windows 10 pre ARM však boli veľmi rozpačité.

Nedostatky rýchlo vyplávali na povrch a tak nezostáva nič iné len na ne vhodným spôsobom reagovať.Svojej vízie sa vzdať nechce ani Qualcomm ako výrobca čipov, ani Microsoft snažiaci sa podporiť svoju pozíciu na trhu.

Tento rok nám preto priniesol úplne nový, úzko špecializovaný čip Snapdragon 8cx, ktorý má konečne ponúknuť výkon blízky procesorom Intel Core i5 a produkty vyniesť na výslnie. Prvé produkty vraj môžeme očakávať v treťom štvrťroku 2019, no uvidíme.

Myslí sa aj na potrebné softvérové zázemie, preto vývojári môžu svoje existujúce aplikácie prepracovať a do digitálneho obchodu Microsoft Store vkladať v podobe vhodnej pre natívny beh na platforme ARM, aby sa vyhli potrebe používať emuláciu, ktorá si vyberá svoju daň na výkone. 

 

Xbox

Nezabudlo sa ani na konzolistov. Prvá polovica roka sa síce niesla v ponurej nálade, kedže Microsoft vytriezvel z prehnaného optimizmu a prehlásil, že virtuálna a rozšírená realita pre súčasnú generáciu konzol Xbox nehrozí, no pochmúrne mraky rozptýlil koniec roka, kedy sme sa konečne dočkali reálnej implementácie podpory pre používanie klávesnice a myši. A to nie len v systémovom rozhraní, ale priamo v hrách. Zatiaľ síce iba v hŕstke, ale aspoň niečo.

Konečne sme sa taktiež dočkali nového systému profilových postavičiek – takzvaných Avatarov a nového spôsobu pre sťahovanie herných dát. Funkcia s názvom FastStart identifikuje, ktoré súbory sú najdôležitejšie, tie sú do konzoly stiahnuté ako prvé a výsledok je taký, že do hrania hier sa môžeme pustiť omnoho skorej než doteraz.

Aj tento rok sme čakali na ďalšiu generáciu gamepadu Xbox Elite, no keď už to vyzeralo, že sa skutočne dočkáme, dostali sme ďalšiu facku od reality. Namiesto novej generácie sme dostali to isté, akurát v novej farbe. Novinkou z tejto oblasti, a to podarenou, však bol ovládač Xbox Adaptive Controller pre hráčov s fyzickým postihnutím, pretože nič nesmie stáť v ceste tým, ktorí sa radi hrajú.

No a ešte sme sa dozvedeli o pripravovanej službe XCloud pre streamovanie hier bez ohľadu na koncové zariadenie, lacnejšej verzii Xbox One S, ale aj o tom, že nová konzolová generácia by nás mala zdvihnúť zo stoličiek.

GitHub

A čo by to bol za rok, keby sa Microsoft neplesol po vrecku a do svojej zbierky si nekúpil nejakú tú významnú technologickú spoločnosť? K LinkedInu z minulého roka, tak najnovšie pribudol repozitár zdrojových kódov GitHub za skromnejších 7 a pol miliardy dolárov.

Táto akvizícia bola zo strany používateľov služby GitHub prijatá veľmi negatívne. Microsoft preto musel ľudí ubezpečiť, že nemá žiadne postranné úmysly. Napriek tomu stále panuje značná obozretnosť a čaká sa, akým smerom to celé vystrelí.

Zomrel Paul Allen

V polovici októbra technologický svet zasiahla smutná správa. Vo veku 65 rokov podľahol rakovine Paul Gardner Allen, spoluzakladateľ spoločnosti Micro-Soft.

Samotný Gates pritom Allena označil za jedného zo svojich najstarších priateľov, mentora s otvorenou mysľou, ktorý dokázal zložité témy vysvetliť tak, že ich pochopil každý a celkovo človeka, bez ktorého by technologický gigant Microsoft nemohol nikdy vzniknúť.

„Microsoft by bez Paula nikdy nevznikol. V decembri 1974 sme žili v blízkosti Bostonu – on pracoval a ja som študoval na vysokej škole. Jedného dňa za mnou prišiel a naliehal, aby som s ním utekal k blízkemu stánku s novinami. Keď sme tam dorazili, ukázal mi obal januárového časopisu Popular Electronics. Bol tam vyobrazený počítač nazvaný Altair 8800, ktorý poháňal nový výkonný čip. Paul sa na mňa pozrel a povedal: „Toto sa deje bez nás!“ Tento moment značil koniec mojej vysokoškolskej kariéry a začiatok našej novej spoločnosti, Microsoftu. Celé sa to stalo len vďaka Paulovi“, píše na svojom blogu Bill Gates.

Na záver Vám prajem šťastný nový rok, veľa zdravia a pohody. Zároveň ďakujem za priazeň, ktorú ste doteraz prejavili, a pevne dúfam, že sa na webe stretneme aj v roku 2019.

Miroslav Mudroň

31.12.2018

+