MojWindows

Jednou z prvých zmien, na ktoré narazíte po inštalácii najnovšej aktualizácie „May 2019 Update“ pre Windows 10, je to, že pozadie obrazovky uzamknutia je počas procesu prihlasovania k používateľskému kontu náhle rozmazané.

Niekomu táto zmena môže vyhovovať, iní sú radi, keď ich okamžite privíta priateľské pozadie v plnej kráse. Návrat do starých koľají je v tomto prípade pomerne jednoduchý a možný pomocou troch rozličných metód.

Windows 10 za najlepšiu cenu


Vypnutie efektu priehľadnosti cez systémové nastavenia

Najľahší spôsob predstavuje prosté prepnutie jedného „posuvníka“ v systémových nastaveniach. Avšak to so sebou nesie „vedľajší efekt“, kedy sa zbavíte rozmazanej obrazovky, no zároveň aj efektov priehľadnosti naprieč celým systémom.

Je možné, že toto správanie bude časom upravené k používateľskej spokojnosti, no zatiaľ musíme hrať s kartami, ktoré nám boli rozdané v aktualizácii „May 2019 Update“.

  • Hľadaný prepínač „Efekty priehľadnosti“ sa nachádza v sekcii Prispôsobenie → Farby, v systémových nastaveniach (skratka Win + I).
  • Stačí ho dostať do polohy „Vypnuté“.

Vypnutie efektu priehľadnosti úpravou registrov

Prvá metóda je síce veľmi jednoduchá, no skutočnosť, že prídeme o priehľadnosť v celom systéme a aplikáciách nie je príliš lákavá. Vtedy prichádza na rad druhá metóda, ktorá je síce o štipku komplikovanejšia, no na druhú stranu odstráni len rozmazanie obrazovky uzamknutia, a nezbaví nás všetkých efektov priehľadnosti.

Ide o drobný zásah do systémových registrov, kde je potrebné vytvoriť kľúč DisableAcrylicBackgroundOnLogon, ktorý sa postará o žiadaný efekt.

  • Cez Štart vyhľadáme nástroj regedit, ktorý cez kontextovú ponuku (pravý klik) spustíme ako správca.
  • Prejdeme na adresu Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System. Môžeme si pomôcť tak, že adresu skopírujeme do adresného riadka nástroja regedit a stlačíte Enter.
  • Pravým tlačidlom myši klikneme v prázdnom priestore pravej strany a z ponuky zvolíme možnosť New → DWORD (32-bit) Value.
  • Vytváraný kľúč pomenujeme DisableAcrylicBackgroundOnLogon.
  • Po vytvorení ho otvoríme dvojitým kliknutím myšou a v sekcii Value Data zadáme 1.

V prípade, že by ste sa niekedy chceli vrátiť k rozmazanému pozadiu obrazovky uzamknutia, kľúč DisableAcrylicBackgroundOnLogon buď vymažte alebo zmeňte jeho hodnotu na 0.

Náš tip
Ako zálohovať systémové registre vo Windows 10

 

Vypnutie efektu priehľadnosti cez Local Group Policy Editor

Používatelia Windows 10 v edícií Pro alebo Enterprise majú k dispozícii ešte tretiu možnosť, a tou je úprava nastavení cez nástroj Local Group Policy Editor (gpedit.msc).

  • Cez nástroj Spustiť (Win + R) spustite gpedit.msc.
  • Preklikajte sa do umiestnenia Konfigurácia počítača → Administrative Templates → System → Logon.
  • V zozname nastavení nájdite a dvojitým kliknutím otvorte možnosť Show clear logon background.
  • Začiarknite možnosť Enable a kliknite na tlačidlo OK.

Windows 10 za najlepšiu cenu

06.06.2019

+