MojWindows

Americká speváčka Taylor Swift sa v roku 2016 chcela súdiť s Microsoftom. Dôvodom bolo meno chatovacieho bota „Tay“, meno, ktoré je podľa vtedy zapojeného právnického tímu úzko späté práve s predmetnou speváčkou.

Na tento prípad upozornil portál TheGuardian, pričom vo svojej knihe „Tools and Weapons: The Promise and the Peril of the Digital Age“ o ňom píše šéf právneho oddelenia Microsoftu, Brad Smith.

Akurát som bol na dovolenke, keď som spravil tú chybu, že som sa počas obeda pozrel na svoj mobil. Práve dorazil e-mail od právnika z Beverly Hills, ktorý sa predstavil slovami: „Zastupujeme Taylor Swift, v mene ktorej vás kontaktujeme.“. Ďalej pokračoval: „meno Tay, ako iste musíte vedieť, je úzko spojené s našou klientkou“. Nie, to som skutočne nevedel, no e-mail napriek tomu upútal moju pozornosť… Právnik v ňom argumentoval tým, že použitie mena „Tay“ vytvára klamlivé a zavádzajúce prepojenie medzi popovou speváčkou a našim chatbotom, a že tým porušujeme federálne a štátne zákony.

Ako by táto žaloba dopadla v očiach práva sa nedozvieme. Prípad sa pred súd nedostal, nakoľko zasiahla „vyššia moc“.

Chatovacieho bota Tay, ktorý sa učil a vyvíjal na základe vykonaných rozhovorov, sa neúnavnej verejnosti za skromných 18 hodín prevádzky podarilo premeniť na rasistu a Microsoft bol nútený ho odstaviť. Záujem zo strany právnikov a Taylor Swift vyhasol, no a ďalší z radu bizarných príbehov v dejinách Microsoftu sa tentokrát uspokojivého konca nedočkal.

11.09.2019

+