MojWindows

Softvérový gigant Microsoft patrí nepochybne medzi najznámejšie spoločnosti na svete, či už vďaka zakladateľovi Billovi Gatesovi, svojim operačným systémom Windows, kancelárskemu balíku Office, konzolám Xbox alebo dnes už aj rôznym cloudovým službám. Asi len málokto sa však pozastavuje nad tým, ako názov tejto spoločnosti vlastne vznikol.

Zatiaľ čo tí skôr narodení, ktorí sa orientujú vo svete technológií na to možno prídu pomerne ľahko, mladšie ročníky môže pôvod tohto názvu potrápiť. Aby v tom však mali všetci jasno, vznik mena vysvetlili v rozhovore pre známy časopis Forbes v roku 1995 tí najpovolanejší – zakladatelia Bill Gates a Paul Allen.

Keď táto dvojica podpísala svoju prvú zmluvu s firmou „Micro Instrumentation and Telemetry Systems“ označovali sa ako „Paul Allen a Bill Gates podnikajúci ako Micro-Soft“. Prečo v tomto názve používali spojovník a veľké S si však v čase rozhovoru už nevedeli vybaviť. Bill Gates ale uviedol, že do sprievodných informácií o autorstve v zdrojovom kóde svojho prvého komerčného produktu napísali: „Micro-Soft BASIC: Bill Gates napísal množstvo vecí, Paul Allen dopísal niečo ďalšie‘“.

Nakoľko si na chlebík v svojich začiatkom firma zarábala vytváraním softvéru pre mikropočítače, dnes už celosvetovo známy názov vznikol ako zloženina z dvojice anglických slov „microcomputer“ a „software“.

Outcorporated Incorporated a Unlimited Limited

Pri výbere oficiálneho mena ale dvojica zvažovala viacero kandidátov, no v prípade väčšiny z nich išlo skôr o žarty v podobne narážok na rôzne typy obchodných spoločností. V rozhovore sa spomína napríklad „Outcorporated Inc.“  a „Unlimited Ltd.“, pričom skratka Inc. znamená  „Incorporated“ a skratka Ltd. naopak „Limited“, vďaka čomu by vznikli úsmevné názvy ako „Outcorporated Incorporated“ a „Unlimited Limited“.

Určitý čas dokonca rozmýšľali aj o pomenovaní „Allen & Gates“, no keď sa na to pozreli serióznejšie a s ohľadom na to, že firma si musí svoju identitu zachovať aj dávno po odchode svojich zakladateľov, rozhodli sa, že pomenovanie Microsoft bude skutočne to najvhodnejšie. S týmto názvom mal prísť práve Paul Allen.

Náš tip
Bill Gates o skratke Ctrl+Alt+Del: Bol to omyl, keby som mohol, vymením ju

Zdroj: WindowsCentral

03.11.2017

+