MojWindows

Na tohoročnom berlínskom veľtrhu IFA 2018 sa po boku výrobcov zariadení Acer, ASUS, Dell, MSI a Lenovo, a ich nových produktov, mihol v krátkosti aj Microsoft. Z pohľadu veľkých noviniek pre koncových používateľov tu ale takpovediac „veľa vody nenamútil“.

Priestor dostala hlavne pripravovaná jesenná aktualizácia pre Windows 10, ktorú pokrstil oficiálnym názvov. Rovnako ako v poslednom prípade, aj tentokrát nesiahol po príliš veľkej kreativite a rozhodol sa ju pomenovať vecne, takmer až konzervatívne – „October 2018 Update“, teda októbrová aktualizácia.

Okrem názvu, ktorý zároveň prezradil aj očakávaný termín distribúcie (október), stručne odprezentoval, čo od najnovšej verzie Windows 10 môžu používatelia vlastne očakávať.

V tomto prípade, našťastie, nepôjde o žiadne výstrelky. Namiesto toho sa môžeme tešiť na celkom praktické veci s potenciálom pre zlepšenie pracovnej produktivity a niekoľko menších vylepšení rozhrania.

Októbrovej aktualizácii sa budem komplexnejšie venovať v samostatnom prehľade, no za rýchlu zmienku stojí aspoň podstatne prepracovaná schránka s možnosťou skopírované veci zdieľať naprieč viacerými zariadeniami, dramaticky vylepšený poznámkový blok, nový nástroj na vytváranie snímok obrazovky, tmavý prieskumník a viacero úprav v prehliadači Microsoft Edge a takzvanom hernom paneli.

Okrem toho by k používateľom mala v schopnej verzii doraziť aj aplikácia “Váš telefón” a systém by sa mal konečne rozumnejšie správať pri plánovaní inštalácie aktualizácií.

Verejne testovaná a dlhodobo očakávaná možnosť pre zoskupovanie aplikácií, známa ako “Sets”, bude chýbať. To však bolo oznámené už pred časom.

V súvislosti s oficiálnym oznámením aktualizácie došlo aj k ďalšiemu pomerne zaujímavému momentu. Korporátny viceprezident Roanne Sones prostredníctvom oficiálneho blogu zdôraznil, že Windows 10 je používaný už takmer na 700 miliónoch zariadení.

Toto číslo je zaujímavé z toho dôvodu, že Microsoft ho opakovane zverejňuje už od marca, kedy bolo oznámené, že spoločnosť po 21 rokoch opustí veterán Terry Myerson.

Ani takmer po pol roku ale podľa všetkého nedošlo k prekonaniu spomínanej hranice, kvôli čomu vyvstávajú otázky ohľadom rýchlosti akou sa najnovší počin na poli operačných systémov Windows vlastne šíri medzi používateľmi.

Všetky nové zariadenie so systémom Windows sú totiž predávané už výhradne s „desiatkou“, pričom redmondský gigant sa vo februári hrdo bil do hrude, že v priemere je každú sekundu na Windows 10 inovovaný jeden firemný počítač. V nie tak dávnej minulosti navyše štatistiky vykazovali mieru 17 miliónov nových používateľov mesačne.

Ako je teda možné, že pomyselná hranica 700 miliónov nebola doteraz prekonaná je záhadou. Je tu možnosť, že nové čísla si predstavitelia nateraz nechávajú v talóne a vyrukujú s nimi počas konferencie Microsoft Ignite 2018 koncom tohto mesiaca.

Microsoft veľtrh IFA 2018 využil primárne na vyzdvihnutie nových produktov od spomínaných „spriatelených“ výrobcov. Z vlastnej dielne výraznejšiu pozornosť venoval len nedávno predstavenému „cenovo lákavému“ tabletu Surface Go, ktorý bol v priestoroch vystavený a nižšie si môžete pozrieť jeho živé fotografie.

Za pozvanie na veľtrh IFA 2018 srdečne ďakujeme spoločnosti Lenovo.

05.09.2018

+