MojWindows

Aktualizované 25.1.2018

Pripravované zmeny Microsoft potvrdil prostredníctvom oficiálneho blogu, kde zároveň zverejnil ukážky toho, ako bude „Zobrazovač diagnostických údajov” vyzerať v praxi. Do systému má pribudnúť už s najbližšou veľkou aktualizáciou, ktorú stále poznáme len ako „Redstone 4“, už čoskoro ju preto budú môcť vyskúšať členovia programu Windows Insider.

Zo zverejnených informácií vyplýva, že nástroj bude pre záujemcov dostupný prostredníctvom obchodu Microsoft Store a nepôjde tak o priamu súčasť operačného systému.

Používateľ bude môcť všetky odosielané diagnostické dáta, ktoré sa týkajú jeho zariadenia vyhľadávať a ďalej filtrovať pre väčšiu prehľadnosť.

Medzi nimi sa má nachádzať identifikátor zariadenia (ID), podrobnosti o verzii systému, konfigurácia pripojeného príslušenstva, informácie o výkone, stave a type zariadenia, ale aj informácie súvisiace s nainštalovanými aplikáciami a systémovými službami ako je napríklad Windows Update.


Aktuálna testovacia verzia Windows 10 s číselným označením 17074 naznačuje, že Microsoft zvažuje do systémových nastavení pridať podrobný prehľad diagnostických dát, ktoré sú za účelom vylepšovania systému a riešenia prítomných chýb odosielané na jeho servery. V sekcii Ochrana osobných údajov->Diagnostika a pripomienky totiž pribudla dvojica odkazov – „Zobrazovač diagnostických údajov” a „Odstrániť diagnostické údaje”.

Pod prvou ponukou by sa mala nachádzať možnosť pre prezeranie detailov o tom, aké dáta a kedy presne boli s vývojármi zdieľané. Druhá možnosť zase podľa názvu zjavne ponúkne nástroj pre úplné vymazanie všetkých zozbieraných dát.

Nakoľko Windows 10 už od svojho vydania bojuje s pošramotenou povesťou, Microsoft v ostatných rokoch pristúpil v oblasti ochrany osobných údajov a zberu diagnostických dát k viacerým ústretovým krokom. Pridanie možnosti pre prezerania toto, aké presne údaje sú zdieľané a mať dokonca možnosť odstrániť ich, by predstavovalo ďalší vynikajú krok smerom k používateľom a celkovej transparentnosti systému.

Spomínané novinky sa jasne nachádzajú v prvotnom štádiu pridania, a ako platí pri testovacích verziách z programu Windows Insider, stále je tu možnosť, že do finálnej verzie systému sa nedostanú, prípadne ich uvidíme až ako súčasť ďalšej veľkej aktualizácie – v tomto prípade “Redstone 5”.

Náš tip
71% používateľov Windows 10 Creators Update zdieľa úplné diagnostické dáta, viete ako ste na tom Vy?

25.01.2018

+