MojWindows

Majitelia zariadení Surface Pro 4 začali upozorňovať na výskyt problémov s blikajúcou obrazovkou, kvôli čomu nie je možné na na zariadení plnohodnotne pracovať. Problém si vyslúžil označenie „Flickergate“ a hoci sa do pozornosti médií dostal až v týchto dňoch, ľudí má trápiť už minimálne od januára 2017. Na oficiálnom fóre spoločnosti Microsoft má táto téma už 140 strán príspevkov.

Presná príčina ani riešenie zatiaľ nie sú známe, no podľa informácii od časti obetí môže ísť o problém s prehrievaním, pričom intenzita nepríjemného blikania sa má stupňovať s tým, ako dlho je zariadenie zapnuté.

To spôsobilo, že niekoľko ľudí sa pri snahe o svojpomocné vyriešenie problému rozhodlo svoje zariadenia umiestniť do chladničky, aby znížili teplotu a odstránili tak blikanie. Aj toto kreatívne riešenie ale zjavne pomáha len dočasne.

Zástupca Microsoftu vo vyjadrení pre portál TheVerge, ktorý na tému upozornil, uviedol, že „spoločnosť si je vedomá toho, že niektorí používatelia majú problém s blikaním obrazovky na svojich zariadeniach Surface Pro 4 a podrobne preto monitoruje túto situáciu. Dotknutí majitelia sa majú obrátiť na technickú podporu Microsoftu.“ To ale môže byť značne problematické.

Stránka nazvaná „Flickergate“, ktorá združuje majiteľov problematických zariadení tvrdí, že doteraz bolo dotknutých viac ako 1800 zákazníkov Microsoftu, pričom technická podpora tento problém ignoruje.

Ďalej dodáva, že blikanie sa začína objavovať hlavne na modeloch, ktorým skončila záruka, a ľudia sú preto nútení investovať 800 dolárov kvôli výmene kus za kus mimo záručného obdobia. Príznaky blikania sa podľa uverejnených tvrdení ale majú objavovať aj na niektorých takto vymenených kúskoch.

Pre Microsoft ide o skutočne nepríjemnú záležitosť, ktorá prichádza pol roka po tom, čo spotrebiteľská organizácia Consumer Reports stiahla svoje doterajšie odporúčania na kúpu produktov Microsoft Surface, nakoľko sa podľa jej záverov v priebehu dvoch rokov pokazí každé štvrté takéto zariadenie a 25% poruchovosť je jednoducho príliš vysoká.

Keďže všetky indície poukazujú na problém s hardvérom, je otázne, aké riešenie budú v Redmonde vôbec schopní poskytnúť. Portál TheVerge ale dodáva, že podľa získaných informácií sa blikanie obrazovky týka menej ako 1% zo všetkých zariadení Surface Pro 4. Bezplatná výmena kus za kus by preto nemusela byť až taká nemysliteľná.

Zdroj: TheVerge, Flickergate

04.02.2018

+