MojWindows

Ani množstvo úprav aktualizačného mechanizmu vo Windows 10, pridanie nastavení pre správu či zavedenie dodatočných upozornení nedokázalo proces inštalácie opravných aktualizácií spraviť úplne hladkým. Používateľom tak dodnes dokáže vyvolať vrásky na čele. Napriek všetkým snahám sa systém jednoducho dokáže pustiť do inštalácie novej verzie v tom najnevhodnejšom čase, a na dlhšiu dobu tým preruší dôležitú prácu.

Už čoskoro by sa ale možné nepríjemnosti mali stať vecou minulosti. Microsoft v najnovšej testovacej verzii aktualizácie „Redstone 5“ zaviedol do hĺbky prepracovaný spôsob pre automatizované plánovanie inštalácie aktualizácií.

Vzhľadom na to, že pri distribúcii aktuálnej verzie Windows 10 April 2018 Update sa osvedčilo využitie umelej inteligencie, Microsoft sa tieto technológie rozhodol prepojiť aj s mechanizmom Windows Update.

Ako informuje na oficiálnom blogu, cieľ je jasný – zabrániť nečakanému reštartovaniu systému a následnej inštalácii aktualizácie, napríklad v prípadoch, kedy sa používateľ na dlhšiu dobu vzdiali od počítača, no na pozadí stále dochádza k vykonávaniu úkonov.

O dosiahnutie tohto cieľa sa majú postarať „prediktívne modely“, ktoré sa postupom času budú zlepšovať na základe toho, akým spôsobom používateľ so zariadením pracuje. V ideálnom prípade bude služba Windows Update schopná korektne identifkovať, kedy používateľ svoje zariadenie potrebuje mať k dispozícii, a kedy je bez akéhokoľvek rizika možné inštaláciu aktualizácie spustiť.

Microsoft uvádza, že používaný model už teraz, v počiatočnej fáze, prináša sľubné výsledky. Postupom času sa navyše bude „učiť“ a každému používateľovi poskytne inštaláciu aktualizácií presne na mieru. Do akej miery bude nová metóda efektívna, a ako to celé bude v praxi vyzerať, ukáže až čas. Pokiaľ by sa skutočne podarilo eliminovať rušivé reštartovania systému, množstvo ľudí by si konečne vydýchlo.

Zdroj: Microsoft

26.07.2018

+