MojWindows

Microsoft začiatkom júla svoje profily na sociálnych sieťach „obliekol“ do historického kabáta a opäť začal propagovať operačný systém Windows 1.0 vydaný v roku 1985.

Verejnosť zmiatla skutočnosť, že tento staručký systém je prezentovaný ako pripravovaná novinka, a hoci prakticky nikto nevedel o čo presne sa jedná, časť ľudí si myslela, že vývojári skutočne pracujú na novučičkej, prípadne aktualizovanej, verzii Windows 1.0.

Druhou aktívne diskutovanou možnosťou bolo možné sprístupnenie zdrojových kódov tohto operačného systému, tak ako to Microsoft spravil v prípade MS-DOS 1.25 a 2.0, Kalkulačky z Windows 10, ale aj pri historickom správcovi súborov Windows File Manager.

Ako tretia možnosť sa javila marketingová kampaň na 3. sériu seriálu Stranger Things, ktorej príbeh je posadený práve do roku 1985. Microsoft sa navyše do neobvyklej aktivity na sociálnych sieťach pustil na začiatku júla a seriál sa na obrazovky vracal 4. júla.

Hoci z prvých príspevkov to nebolo jasné, tie ďalšie už ukázali, že skutočne ide o kampaň prepojenú na seriál Stranger Things. Avšak trošku zvláštnu, takmer jednostrannú.

Ako totiž upozornil portál TheVerge, zatiaľ čo Microsoft seriál vehementne propaguje cez sociálne siete, samostatný web, hru Windows 1.11, systémovú tému Windows Throwback pre Windows 10 či balíček pozadí, v celej sérií sa neobjaví ani len jedna narážka alebo záber na Microsoft a jeho produkty.

Vzájomným prepojením medzi Microsoftom a Netflixom má byť “Camp Know Where”. V seriály má jeden z hlavných hrdinov čiapku a tričko s týmto sloganom, no a v reálnom svete pod týmto názvom Microsoft bude organizovať akcie pre študentov, ktorí sa budú môcť zapojiť do množstva aktivít od hrania hier, cez vytváranie videí až po programovanie.

Workshopy “Camp Know Where” prebiehajú v kamenných obchodoch Microsoft Store a podľa doterajších informácií sa to týka výhradne Spojených štátov, Kanady, Austrálie a Veľkej Británie. Ostatní fanúšikovia získavajú aspoň kopu doplnkového obsahu, vrátane bezplatnej hry, ktorá kombinuje Windows 1.0 a informácie z 3. série Stranger Things.

10.07.2019

+