MojWindows

Hoci novú generáciu konzol Xbox by sme mali vidieť až v roku 2020, neznamená to, že Microsoft zákazníkov nechá budúci rok úplne nasucho. Ako informoval portál Thurrot.com, už na jar 2019 by mohlo dôjsť k predstaveniu konzoly Xbox One S v lacnejšom prevedení. Cieľom je predajnú cenu zraziť pod 200 dolárov a práve týmto spôsobom podporiť rozširovanie používateľskej základne.

Šetriť sa bude na hardvérovej časti, nie však po stránke výpočtového výkonu alebo pevného disku. Namiesto toho má cenu o pár dodatočných dolárov okresať odstránením optickej mechaniky. Pre nových majiteľov konzoly by to nemuselo predstavovať vôbec žiaden problém, nakoľko prakticky všetok obsah dokážu získať v digitálnej podobe. Optickú mechaniku ako takú teda v princípe nepotrebujú.

Týmto spôsobom by taktiež mohlo dôjsť k prirodzenému nárastu počtu aktívnych predplatiteľov služby Xbox Game Pass, čo je presne ten efekt, ktorý by bol pre Microsoft priaznivý. Vyriešená, aspoň v teoretickej rovine, zároveň mala byť aj otázka, čo s majiteľmi staršej verzie konzoly Xbox One, ktorí vlastnia množstvo hier vo fyzickej podobe a konzola bez mechaniky by pre nich nedávala zmysel.

veľkosť hier pre Xbox One

Pre nich Microsoft v spolupráci s predajcami pripravuje akýsi program výmeny fyzickej verzie hier za ich digitálne licencie. Vyzerať by to malo približne tak, že človek v spriaznenom obchode odovzdá napríklad Mortal Kombat XL v škatuľovej podobe a obratom za to získa digitálnu licenciu, ktorú si vyzdvihne cez konzolu v obchode Microsoft Store.

S výnimkou chýbajúcej optickej mechaniky, a teda chýbajúceho výrezu pre vkladanie diskov, má ísť o konzolu totožnú s Xbox One S, a to po stránke výkonu aj dizajnu.

Portál ďalej dopĺňa, bez bližších detailov, že Microsoft pripravuje aj revíziu súčasnej verzie konzoly Xbox One S s optickou mechanikou. Aj v tomto prípade má byť cieľom zníženie produkčnej ceny, avšak bez nutnosti odstrániť mechaniku. Akým spôsobom plánuje znížiť náklady nateraz nie je známe. Obidve verzie konzoly Xbox One S by mali na trh doraziť v budúcom roku.

Zdroj: Thurrot

17.11.2018

+