MojWindows

Leto je síce za nami, no ak radi čítate a hľadáte nejakú tú inšpiráciu na dlhé jesenné večery, zaujať by vás mohlo 5 kníh, ktoré odporučil Bill Gates. Ten patrí medzi veľkých prívržencov pravidelného čítania, pričom vo vzniku má „prelúskať“ priemerne jednu knihu týždenne. Vďaka tomu získava celkom obšírny všeobecný prehľad a pri zostavovaní zoznamu svojich obľúbených kníh má určite z čoho vyberať.

O zoznam kníh, v ktorých vidí pridanú hodnotu, sa s verejnosťou celkom pravidelne delí prostredníctvom svojho blogu. Päťku kníh týmto spôsobom odporúčal napríklad aj v závere minulého roka. Hoci tentokrát ide o knihy odporúčané ešte na letnú dovolenku, to ani náhodou neznamená, že spravíte chybu ak si ich prečítate inokedy.

Treba upozorniť, že vo väčšine prípadov nejde o knihy, ktoré by bolo možné označiť za „ľahké čítanie“ a mnoho z nich, bohužiaľ, nie je preložených do slovenčiny, respektívne sa mi ich v tomto prevedení nepodarilo nájsť. Ak ale máte angličtinu zvládnutú na dobrej úrovni, nič vám nebráni siahnuť po niektorej z obľúbených Gatesových kníh. Prípadne sa po pár mesiacoch môžete k zoznamu vrátiť a pozrieť, či sa niektorá náhodou nedočkala prekladu.

Jednotkou na najnovšom zozname je Jared Diamond so svojou knihou Upheaval. V nej na konkrétnych príkladoch rozoberá ako sa rôzne národy zachovali v momentoch najväčšej krízy a vyšli z nich lepšie ako kedykoľvek predtým.

Faktami nabitá kniha Nine Pints z pera novinárky Rose George chce zvýšiť povedomie ľudí o fenoméne akým je naša krv. Fascinujúcu problematiku rozoberá skutočne do hĺbky a prináša aj komplexný historický prehľad o krvnom obehu, transfúziách, pijaviciach a ďalších súvisiacich veciach. Až po prečítaní tejto knihy vraj plne oceníme našu krv, a to, čo pre nás znamená.

Hoci ide o knihu zasadenú do Ruska, nemusíte byť fanúšikom Dostojevského, aby ste si ju užili. A Gentleman in Moscow rozpráva príbeh o grófovi, ktorý bol odsúdený na domáce väzenie v jednom z luxusných moskovských hotelov. Fantastická novela, ktorá má podľa Gatesa snáď všetko, opisuje ako sa gróf nikdy nevzdal a aj napriek svojmu veľkému obmedzeniu sa snaží zo života vyťažiť úplné maximum. Vyskytnúť sa tu má aj nejaká ta paralela s reálnym svetom.

V knihe Presidents of War sa americký historik Michael Beschloss podrobnou optikou pozerá na osem významných a krvavých vojnových konfliktov z histórie USA. Skúma pritom akú úlohu v nich zohral človek pri kormidle – prezident. Výsledkom má byť niekoľko zaujímavých ponaučení o tom, prečo je dobrý líder taký dôležitý, a to hlavne v zlých časoch.

Provokatívne dielo The Future of Capitalism prináša pohľad na najväčšie chyby súčasného kapitalizmu spolu s nástrelom optimistických vízií ako tieto problémy napraviť. Zaujímavé je to, že Gates s predkladanými riešeniami nesúhlasí, no knihu napriek tomu odporúča kvôli skutočnosti, že analýza problému je spracovaná veľmi dobre a autor ponúka pohotový pohľad na problematiku toho, kam kapitalizmus smeruje.

 

23.09.2019
Zdroj: GatesNotes

+