MojWindows

Hoci veľká jarná aktualizácia vyžaduje zo strany Microsoftu značnú pozornosť kvôli viacerým problémom s kompatibilitou, neznamená to, že sa spomalil vývoj jesennej aktualizácie známej ako „Redstone 5“. Pre členov programu Windows Insider boli počas mája vydané už dve testovacie zostavy s ochutnávkou viacerých zmien, ktorých sa bežní používatelia dočkajú až niekedy na jeseň.

V rámci najnovších testovacích verzií bol do systému pridaný nový nástroj na vytváranie snímok celej obrazovky alebo jej časti. Priamo cez systémové upozornenie je prepojený na aplikáciu „Snímka z obrazovky na skicovanie“, v ktorej sa zachytená snímka otvorí pre ďalšie úpravy a následne zdieľanie.

Pokračuje sa aj v testovaní a vylepšovaní funkcie Sets pre zoskupovanie aplikácií. Táto novinka je síce naďalej dostupná len vybranej časti testerov, no Microsoft avizuje, že ich okruh bol rozšírený. S nedávnym vylepšovaním funkcie Sets súvisí napríklad úprava prepínania medzi aplikáciami (Alt + Tab), kde sa po novom zobrazujú aj jednotlivé karty z prehliadača Microsoft Edge.

Pridaná bol aj takzvaná Clipboard, teda funkcia ukladajúca históriu obsahu uloženého v dočasnej schránke – kopírovanie textu, snímky obrazovky a podobne. Pokiaľ je zapnutá automatická synchronizácia, tento obsah je možné prenášať medzi zariadeniami s Windows 10.

Lokálne história podporuje ukladanie čistého textu, HTML a obrázkov do veľkosti 1 MB. Pri prenose medzi zariadeniami je limit nastavený na 100 Kb.

Pri jej používaní napríklad na jednom počítači skopírujete text, a na druhom ho vložíte, bez toho, aby ste sa o niečo museli starať. Takáto synchronizácia ale vyžaduje používanie rovnakého konta Microsoft. Pokiaľ by sa vám to nepozdávalo, vypnúť je možné synchronizáciu, ako aj celú funkciu.

V systéme pribudla aj oficiálna čierna téma pre rozhranie Prieskumníka. Navyše bola čierna téma systému upravená tak, aby jej zodpovedali aj kontextové ponuky, ktoré sa predtým v niektorých prípadoch zobrazovali v bielom prevedení.

Viacerými  zmenami prešiel aj Poznámkový blok. Jednak konečne podporuje ukončenia riadkov z konkurenčných systémov, no navyše bola do kontextovej ponuky pridaná možnosť pre vyhľadávanie označeného textu priamo cez Bing.

Pribudla aj nová systémová aplikácia Your Phone slúžiaca na prepojenie smartfónu s počítačom a následné prehliadanie upozornení a správ, ako aj prenášanie obsahu.

Vývojári ďalej pokračujú aj v presúvaní obsahu z ponuky Ovládací panel priamo do sekcie Nastavenia Windows, aktuálne má ísť o ovládanie zvuku.

Microsoft sa pustil aj do úpravy rozhrania pre vyhľadávanie obsahu cez ponuku Štart. Zatiaľ bola zväčšená jeho šírka, upravené ikony a pridaná bočná lišta s možnosťami pre spúšťanie aplikácií a zobrazovanie dodatočné obsahu i náhľadov.

Zdroj: Microsoft

16.05.2018

+