MojWindows

Ešte začiatkom roka sa objavili prvé informácie o tom, že Microsoft pre svoj operačný systém Windows 10 pripravuje veľkú zmenu – adaptívne rozhranie. To má v podstate fungovať tak, že systém bude používať jedno, skutočne univerzálne rozhranie, ktoré svoju podobu prispôsobí v závislosti od toho, na akom type zariadenia je používané – PC, tablety, smartfóny, HoloLens, či dokonca herná konzola Xbox. Tento projekt je označovaný pojmom „Composable Shell“ alebo skrátene „CShell“.

Doteraz sme ale nevideli žiadnu reálnu ukážku toho, ako to celé môže aspoň čiastočne vyzerať. To sa ale zmenilo vďaka nechcenému zverejneniu interných zostáv systému Windows 10, ktoré na jednej strake používateľom narobili nemalé problémy, no strane druhej vďaka tomu na svetlo sveta preniklo viacero informácií o pripravovaných zmenách. CShell je pritom jednou z nich.

Portálu WindowsCentral sa podarilo zostavu určenú na interné účely získať a spojazdniť. Na základe toho priniesol ďalšie podrobnosti o celom projekte. Rozhranie sa pritom dokáže prispôsobovať v reálnom čase a bez problémov sa vie adaptovať obrazovkám rôznych veľkostí a orientácií.

cshell_phone_0

CShell napríklad umožňuje na smartfóny priniesť rovnaké prvky ponuky Štart, ktoré momentálne nájdeme len na počítačoch. Ide napríklad o kontextové ponuky vrátane možností na úpravu veľkosti živých dlaždíc, ako aj možnosť vypínať a zapínať funkciu živých dlaždíc pre konkrétne aplikácie. Rovnako tak je na smartfóne možné používať totožné rozhranie Centra akcií.

cshell_action_center

Zaujímavým správaním je napríklad otáčanie celej obrazovky pri prechode do režimu „na šírku“. V tejto fáze sa otočí aj hlavná obrazovka a rozhranie operačného systému, nie len konkrétna aplikácia.

cshell_landscape_mobile

CShell a dlhodobo očakávané vylepšenia pre Continuum

V súvislosti s prácami na adaptívnom rozhraní sa objavilo aj viacero vylepšení pre režim Continuum, z ktorého sa Microsoft snaží vytvoriť omnoho atraktívnejšiu súčasť systému, než tomu bolo doteraz.

Vyriešená bola kritizovaná situácia, kedy aplikácie nebolo možné používať v režime okna a súčasne tak pracovať s viac ako jednou aplikáciou. Pri pripojení k externej obrazovke je v internej zostave možné aplikácie „pripínať“ vedľa seba rovnako ako v prípade Windows 10 pre počítače. Rovnako tak tu sú prítomné zmeny, ktoré do systému a aplikácií zavádza dizajnový jazyk Fluent Design.

Náš tip
Ako spoločnosť HP vyriešila dva z najväčších problémov funkcie Continuum | Smartfóny

cshell_continuum

CShell ďalším krokom za víziou „jedného Windows“ na všetkých platformách

Aplikácie postavené na platforme Silverlight v adaptívnom rozhraní CShell nefungujú, čo je vec, ktorú naznačovali aj nedávne informácie. Rozhranie predstavuje dôležitú súčasť v plánoch Microsoftu o akýsi „reštart“ mobilnej platformy, kde doteraz v podstate pohorel.

Vôbec ale nie je jasné, či nové rozhranie bude dostupné aj pre existujúce smartfóny, alebo dôjde k úplne novému začiatku. Z technického hľadiska nemá byť dôvod prečo by to nemohlo fungovať, no otázne je, či Microsoft nechce za doterajším systémom Windows 10 Mobile spraviť hrubú čiaru a začať nanovo.

Projekt nových mobilných zariadení Windows má svoj debut podľa informácií portálu WindowsCentral zažiť niekedy počas budúceho roka. Celkovo však bude zaujímavé sledovať, akým štýlom sa k tomu celému redmondský gigant postaví.

Nakoľko zverejnené informácie pochádzajú z internej zostavy operačného systému Windows 10 je možné, že množstvo z nich sa postupom času zmení. 

Náš tip
Satya Nadella na margo Windows smartfónov: „Vyrobíme ich ešte viac, no nebudú vyzerať ako smartfóny dneška.“

cshell_groove

05.06.2017

+