MojWindows

Ako počas ostatných mesiacov avizovalo viacero zdrojov, Microsoft to s mobilnou platformou ešte nezabalil, pričom má plánovať akýsi  jej „reštart“. Interne začal pracovať na ďalšej verzii mobilného systému, ktorý má priniesť nový používateľský zážitok pri používaní. Čo presne to znamená, ani to ako bude nový systém vyzerať momentálne nie je známe.

Náš tip
Satya Nadella na margo Windows smartfónov: „Vyrobíme ich ešte viac, no nebudú vyzerať ako smartfóny dneška.“

Objavujú sa však informácie, že novinka nebude podporovať staršie aplikácie pre Windows Phone 8.1 vytvorené s využitím aplikačnej platformy Silverlight. Znamenalo by to, že viacero populárnych aplikácií ako Slack a WhatsApp na novom systéme nebude fungovať.

Do kariet týmto informáciám hrá aj skutočnosť, že Microsoft už interne pripravil systémovú hlášku, ktorá používateľa upozorňuje na skutočnosť, že „Silverlight aplikácie“ v rámci systému už nie sú podporované. Automaticky to ale neznamená, že existujúce Windows smartfóny prídu o podporu týchto aplikácií. Je veľmi pravdepodobné, že nový mobilný systém nebude určený pre súčasné smartfóny.

Viacero zdrojov naznačuje, že Microsoft sa pokúša o nový začiatok, ktorý bude postavený na UWP aplikáciách. Vývojári tak budú postavení pred ťažké rozhodovanie – buď svoje aplikácie prepracujú alebo padnú do zabudnutia.

Hoci z pohľadu používateľov by boli „čerstvé“, optimalizované aplikácie využívajúce všetky výhody nových funkcií a možností Windows 10 rozhodne vítaným krokom, zostáva otázne, akým spôsobom chce Microsoft vývojárov motivovať.

Náš tip
Keby Microsoft naplnil svoju víziu, Lumia 950 a 950XL mohli byť skutočné revolučné

SilverLight

Zdroj: WC

03.06.2017

+