MojWindows

Prvé solídnejšie informácie o pripravovanou zariadení s kódovým označením “Andromeda” sa objavili ešte koncom októbra minulého roka a odvtedy sa kde-tu pomerne pravidelne vynorí nejaká tá informácia. Väčšinou však ide o špekulácie a tvrdenia s nízkou mierou dôveryhodnosti.

Najviac s touto témou vyzerá byť oboznámený portál WindowsCentral, ktorý sa jej dlhodobo venuje a s odvolaním na svoje dobre informované zdroje postupne prináša aj doteraz neznáme informácie, ktorými dopĺňa celkový obraz.

Nejde o „Surface Phone“

Na tom, že pod označením “Andromeda” sa neskrýva roky očakávaný, no doteraz neuvedený, nepotvrdený a možno aj dávno zrušený “Surface Phone”, sa už dlhodobo zhoduje viacero popredných webov, ktoré majú k prostrediu Microsoftu skutočne blízko. Pokiaľ by sme chceli pripravovanú novinku k niečomu prirovnať, má ísť oživenie niekdajšieho projektu Microsoft Courier.

“Andromeda” má byť prvou lastovičkou, pomocou ktorej chce Microsoft na trh priniesť úplne novú kategóriu zariadení. Dúfa pritom, že poskytne inšpiráciu hardvérovým výrobcom, podobne ako to bolo v prípade zariadení typu 2v1. Portál už otvorene spomína, že záujem prejavila spoločnosť Dell, ktorá má pripravovať svoj vlastný produkt tejto kategórie s plánovaným uvedením v roku 2019.

Skladací tablet ako digitálny poznámkový blok

Za označením „Andromeda“ sa v tomto prípade má skrývať skladací tablet s dvojicou displejov, prepojených špeciálnym kĺbom pre používanie v rôznych pozíciách a režimoch, zameraním na prácu s digitálnym perom, teda písanie poznámok, kreslenie, a celkovo s orientáciou na dotykové ovládanie prostredia aj aplikácií.

Obsahovať má síce telefonické možnosti, vďaka čomu sa dá sklopiť do podoby smartfónu pre telefonovanie, a zároveň sa z neho majú dať posielať aj správy, no toto nie sú primárne funkcie, ktoré by Microsoft chcel vyzdvihovať a má ísť len o akési funkčné doplnky.

Naopak, tablet má poskytovať používateľský zážitok tradičného zápisníka, a to aj pomocou režimu “Journal”, kedy sú aplikácie ako OneNote, či nástroje Windows Ink prispôsobené práci na obidvoch obrazovkách súčasne.

Pripravovaná má byť zároveň aj obdoba aplikácie „Whiteboard“, vďaka čomu bude možné na jednom “denníku” spolupracovať s viacerými ľuďmi. Opomenutý vraj nebude ani tradičný multitasking, teda možnosť na dvojici obrazoviek používať rozdielne aplikácie.

„Andromeda“ má najviac pripomínať poznámkový blok, a to aj svojou možnosťou pre sklopenie displejov a jednoduché uskladnenie vo vrecku. Veľmi pravdepodobne sa pritom objaví ako produkt rodiny Surface.

Bez „holografického“ displeja  

Prednedávnom sa do obehu dostali špekulácie, že Microsoft pre svoj revolučný tablet siahne po “holografickom” displeji, tie ale portál rázne zavrhol. Namiesto toho tvrdí, že sa tu máme dočkať práve toho skenovania objektov do 3D, ktoré bolo prezentované ešte koncom roka 2016 na smartfóne HP Elite x3, no doteraz sme ho nevideli.

Z pohľadu platformy Windows Mixed Reality má byť “Andromeda” skôr nástrojom na tvorbu obsahu virtuálnej reality, než zariadením pre konzumenta. Zároveň má umožňovať úzku spoluprácu s ostatnými nie celkom tradičnými zariadeniami z produkcie Microsoftu ako sú HoloLens 2 a Surface Hub, no čo presne si pod tým máme predstaviť portál nepribližuje. 

Operačný systém a rozhranie na mieru

Tablet má byť postavený na platforme ARM v kombinácii s novou verziu Windows 10 známou ako „Windows OS“ a adaptívnym rozhraním CShell. Vďaka tomu má byť operačný systém postavený takpovediac na mieru, bez prvkov, ktoré by tu nemali využitie. Odstránením zbytočností sa má zároveň znížiť hardvérová náročnosť, ako aj zabezpečiť výdrž batérie podľa zdrojov portálu dosahujúca prinajmenšom jeden deň.

Adaptívne rozhranie má byť použité kvôli skutočnosti, že tablet je možné používať vo viacerých režimoch, pričom každý z nich potrebuje odlišné prvky a ponúka iný spôsob práce: rozložený režim –  tablet, zložený režim – mobilné rozhranie, pripojenie k monitoru – PC rozhranie.

Dočkať sa máme aj návratu starého známeho režimu Continuum, tentokrát ale v značne lepšej forme. Spomína sa napríklad možnosť aplikácie spúšťať v okne, namiesto celej obrazovky ako to bolo na smartfónoch.

Zatiaľ čo väčšina dostupných informácií sa zhoduje len na základných veciach, portál WindowsCentral zachádza do značných detailov. S odvolaním na svoje zdroje tvrdí, že “Andromedu” bude poháňať procesor Snapdragon 845 s tradičným 64 alebo 128 GB úložiskom. Počítať sa zároveň má aj používaním Win32 aplikácií, o čo sa postará bližšie nešpecifikovaná forma emulácie. To by nemal byť ani najmenší problém, nakoľko túto otázku Microsoft už vyriešil pre takzvané „Always Connected“ zariadenia.

Produkt pre úzku používateľskú základňu

V žiadnom prípade nemá ísť o zariadenie určené pre masy, čomu môže zodpovedať aj cenovka. Potenciálnych zákazníkov majú predstavovať biznismen, študenti, umelci, inžinieri, architekti – v podstate ktokoľvek, kto by mal využitie pre prácu s digitálnym atramentom a “poznámkovým blokom budúcnosti”.

Oficiálne predstavený vraj ešte tento rok, nie však v plnej forme

Značným prekvapením je tvrdenie, že Microsoft má plánovať oficiálne predstavenie tohto skladacieho tabletu ešte na tento rok. Kedy presne však portál neuvádza, nakoľko tvrdí, že všetko závisí od toho, v akom termíne sa podarí dokončiť potrebnú softvérovú prípravu.

V tejto súvislosti zároveň dodáva, že ide o produkt, ktorý sa postupne bude vyvíjať, pričom do plnohodnotného štádia má doraziť až s aktualizáciou Redstone 6, čo by znamenalo jar 2019.

Náš tip
5 vecí, ktoré by sa mali objaviť v jesennej aktualizácii „Redstone 5“

Zdroj: WindowsCentral 1, 2, 3, 4

27.02.2018

+