MojWindows

Microsoft dnes v New Yorku organizoval veľkú akciu, kde predstavil viacero zaujímavých noviniek, jednou z nich bola nadchádzajúca aktualizácia pre Windows 10, ktorá bola doteraz známa pod kódovým označením Redstone 2. Terry Myerson, viceprezident divízie Windows a zariadenia v Microsofte, odhalil jej oficiálny názov – „Creators Update“. K používateľom dorazí na jar budúceho roka, úplne zdarma.

Obsahovať bude prirodzene množstvo nových funkcií a vylepšení s hlavným dôrazom na vytváranie obsahu. Microsoft sa v aktualizácii chce zamerať na tri oblasti: každý môže byť tvorcom 3D obsahu, najlepšie možné hranie v 4K rozlíšení  a potrebu ostať v kontakte so svojimi blízkymi a priateľmi.

Zameranie na 3D, rozšírenú a virtuálnu realitu

windows-10-event

Súčasťou aktualizácie bude aj nástroj Windows Capture 3D. Ten umožní jednoduchým spôsobom priniesť objekty reálneho sveta do digitálneho prostredia v podobe 3D objektov len pomocou vášho Windows smartfónu. Priamo na pódiu bol nástroj demonštrovaný s použitím smartfónu HP Elite x3, no fungovať má s ľubovoľným Windows smartfónom. V skratke to funguje tak, že okolo objektu, ktorý chcete „naskenovať“ do 3D modelu budete odchádzať s fotoaparátom smartfónu.  Windows Capture 3D na základe toho vytvorí model, s ktorým následne môžete pracovať napríklad v aplikácii Skicár 3D.

windows-capture-3d

Náš tip
HP Elite x3 – smartfón pre biznis ako sa patrí | Prvé dojmy

Jednou z hlavných noviniek bude aj vynovená verzia populárneho nástroja Skicár 3D, ktorá umožní prácu s 3D objektmi a modelmi, prinesie množstvo pokročilých nástrojov pre úpravu, ako aj podporu pre dotykové pero a ďalšie vylepšenia.ms-paint

Modernizovaná aplikácia Skicár taktiež obsahuje nástroj pre zdieľanie výtvorov, či už jednoduchých kresieb alebo 3D modelov medzi používateľmi. Svoje 3D výtvory môžete zdieľať aj priamo na svoju nástenku na Facebooku. Pribudli aj funkcie pre presnejšie orezávanie obrázkov, kombináciu 2D a 3D objektov, odstraňovanie pozadí z obrázkov a podobne.

Náš tip
Microsoft aplikáciu Skicár pripravuje pre 21. storočie | Aplikácie

ms-paint-2

3D pritom neprichádza len do nového Skicára. Microsoft prináša podporu pre 3D objekty aj do svojich kancelárskych nástrojov Microsoft Office. Demonštrovaná bola práca s 3D objektom v aplikácii Powerpoint, čo doteraz nudným prezentáciám umožní vdýchnuť nový život. Do aplikácií pribudne špeciálne tlačidlo, pomocou ktorého sa otvorí rozsiahly katalóg 3D objektov a tie je následne možné vložiť podobne ako obrázok, či video.

office-3d

Podstatná časť aktualizácie Windows 10 Creators Update kladie dôraz na 3D objekty. Prehliadač Microsoft Edge umožní používateľom Microsoft HoloLens vďaka rozšírenej realite prinášať 3D objekty zo služby ako Remix 3D priamo do prostredia okolo seba.

https://www.youtube.com/watch?v=Itc5ihHDAnY

Ako súčasť demonštrácie sme mohli vidieť, ako je to možné využiť pri nákupe nábytku. Ešte predtým, ako si napríklad objednáte stoličky, si môžete umiestniť ich model do miestnosti, aby ste tak získali lepšiu predstavu, ako tam reálne zapadnú.

microsoft-edge-hololens

Funkcia Windows Holographic VR používateľom umožní vo virtuálnej realite presunúť sa do plne virtuálneho sveta. Vo virtuálnej realite sa tak môžete presunúť napríklad do Ríma a prechádzať sa tak v plne generovanom prostredí. Aplikácia HoloTour prináša prehliadanie máp na novej úrovni s podporou pre 360-stupňovú interakciu. Môžete tak vstupovať do budov, či skúmať jednotlivé zákutia turistických atrakcií priamo z pohodlia svojej obývačky.

Náš tip
Microsoft HoloLens – okuliare pre rozšírenú realitu na vlastnej koži | Prvé dojmy

holotour

Partneri ako HP, Dell, Lenovo, ASUS a Acer budú predávať potrebné príslušenstvo pre túto virtuálnu realitu. Ich predajná cena bude začínať na 299 dolároch.

headsety-pre-vr

Zameranie na hernú komunitu 

Druhou veľkou oblasťou, na ktorú sa Microsoft zameriava v aktualizácii Creators Update, je herná komunita a streamovanie herného obsahu. Streamovacia služba Beam bude integrovaná priamo do operačného systému Windows 10. Diváci budú môcť hráčom, ktorí vysielajú stream, navrhovať, akým smerom sa má ich hra vyvíjať.

beam

Xbox Live umožní vytvárať vlastné turnaje s použitím funkcie Arena. Dostupná bude pre počítače s Windows 10, ako aj konzolu Xbox One. Microsoft zároveň pripomína nedávno spustenú iniciatívu Xbox Play Anywhere. Poslednou novinkou pre hráčov je oznámenie podpory zvukovej technológie Dolby Atmos pre konzolu Xbox One S.

Náš tip
Čo je to Xbox Play Anywhere a čo znamená pre hráčov? | Windows 10

xbox-live-turnaje

Zostaňte v spojení s ľuďmi, na ktorých Vám záleží 

Microsoft predstavil novú funkciu nazvanú „MyPeople“. Ide o oblasť s rýchlym prístupom umiestnenú na panely úloh, kde nájdete svoje obľúbené kontakty na dosah jedného kliknutia myšou. S nimi môžete zdieľať súbory, písať si správy, či podeliť sa o svoju aktuálnu náladu cez emotikony.

Náš tip
Redstone 2 pre Windows 10 má urýchliť komunikáciu s kontaktmi

mypeople

Nový Surface Book, all-in-one Surface Studio a ďalšie hardvérové novinky 

Druhá polovica akcie patrila hardvérovým novinkám, ktoré vo veľkom štýle predstavil jedinečný Panos Panay, hlava hardvérového oddelenia v Microsofte.

surface-book-3

Ako prvé predstavil novú generáciu Surface Book. Ten dostal nielen nové výkonnejšie komponenty, ale aj prepracovanejší systém chladenia. Nezabudlo sa ani na potrebnú výdrž, a tak Surface Book dostal lepšiu batériu s dlhšou výdržou. Tá ma dosahovať až 16-hodín. Nová generácia Surface Booku síce vyzerá rovnako, ako tá predošlá, dosahuje však až  dvojnásobný grafický výkon.

surface-book

Predobjednať si ho je možné od dnešného dňa, cena začína na 2399 dolároch.

surface-book-2

Microsoft opäť prekvapil a predstavil aj úplne nový produkt – Surface Studio.  Ide o all-in-one zariadenie s 28-palcovou dotykovou obrazovkou so stranovým pomerom 3:2 , ktorá je najtenšou na svete. Po stránke hardvérového výkonu tu nájdeme procesor Intel Core i7, 32 GB operačnej pamäte DDR4 a 2 TB hybridný pevný disk a grafickú kartu Nvidia GeForce GTX 980M. Cena začína na úrovni 2999 dolárov a dostupný bude iba obmedzený počet týchto zariadení.

https://www.youtube.com/watch?v=BzMLA8YIgG0

Predstavené bolo aj unikátne príslušenstvo pre Surface produkty – Surface Dial. Keď tento „puk“ položíte na obrazovku zariadenia ako Surface Studio, objaví sa okolo neho špeciálna ponuka. Napríklad v prípade aplikácie Skicár ponuka obsahuje rôzne nástroje ako štetce, úprava farieb a podobne. Pracovať je možné aj so systémovými funkciami ako ovládanie zvuku, vyhľadávanie, návrat k predošlej stránke pri prehliadaní a tak ďalej.

 

26.10.2016

+