MojWindows

Microsoft začiatkom roka informoval o prácach na novej aplikácii Whiteboard pre spoluprácu viacerých používateľov na vytváraní poznámok a náčrtov vo virtuálnom prostredí bielej tabule. Prisľúbil, že dostupná bude ešte pred koncom tohto roka, čo v týchto dňoch aj splnil.

Aplikácia je síce primárne určená pre zariadenia s dotykovou obrazovkou, nainštalovať sa ale dá na ľubovoľné zariadenie s Windows 10, vrátane stolových počítačov. Namiesto dotykového ovládania je možné používať myš, a hoci práca v takom prípade nemusí byť úplne ideálna, aplikácia je stále použiteľná. Dostupná je bezplatne, no pre využitie spolupráce viacerých ľudí v reálnom čase je nutné, aby sa medzi účastníkmi nachádzal aspoň jeden aktívny predplatiteľ služby Office 365.

Práve to, že viacero používateľov môže priamo zo svojich zariadení pracovať na jednom projekte, pričom všetky zmeny vidí v reálnom čase, patrí medzi najväčšie lákadlo aplikácie. Okrem kreslenia a písania pomocou „digitálneho atramentu“ je na tabulu možné pridávať aj obrázky, poznámky alebo využiť kameru zariadenia a vložiť fotografiu. Všetky zmeny sú navyše automaticky ukladané do cloudového úložiska, aby náhodou nedošlo k strate dôležitých informácií.

Aplikácia Microsoft Whiteboard je v testovacej verzii dostupná cez obchod Microsoft Store.

11.12.2017

+