MojWindows

O tom, že Microsoft pripravuje akýsi prevratný smartfón spadajúci do prémiovej kategórie Surface kolujú informácie už niekoľko rokov. Napriek viacerým zdrojom, ktoré majú k zástupcom spoločnosti skutočne blízko, sme sa ale do dnešného dňa nedočkali prakticky žiadnych konkrétnych informácií. Samotný Microsoft existenciu, či práce na bájnom „Surface Phone“ nikdy nepotvrdil, ale zároveň ani nevyvrátil. Jednoducho zvolil taktiku statusu quo.

Ešte do júla tohto roka sa pomerne pravidelne nejaké tie neoficiálne informácie objavovali, no odvtedy táto téma akosi upadla do zabudnutia. Posledné informácie pochádzajú od Brad Samsa, ktorý s odvolaním sa na dvojicu svojich dôveryhodných zdrojov informoval, že projekt „Surface Phone“ naďalej prebieha aktívnym vývojom a po redmondskom kampuse sa dokonca pohybuje funkčný prototyp.

Zrušený po troch rokoch práce?

Tieto informácie sú ale v priamom rozpore s tvrdeniami, ktoré teraz exkluzívne priniesol taliansky portál Surface-Phone.it. Ten tvrdí, že práce na smartfóne „Surface Phone“ skutočne prebiehali, no celý projekt bol pred viac ako rokom ukončený. Portál uvádza, že Microsoft sa projektu venoval viac ako tri roky, no nakoniec mu v roku 2016 dal stopku. Dôvodom malo byť to, že trh ani zákazníci na takéto zariadenie „neboli pripravení“. Zaujímavé je tvrdenie, že portál mal týmito informáciami disponovať už viac ako rok, no doteraz ich vraj nemohol publikovať.

„Surface Phone“ mal byť pôvodne prevratným smartfónom s vysokým výkonom a mobilným operačným systémom Windows. Neskôr sa však rétorika čiastočne zmenila, a hovorilo sa o ňom ako o „mobilnom zariadení“, pričom nebolo jasné, či má ísť o tablet alebo smartfón, či dokonca zástupcu novej „hybridnej“ kategórie. Poháňať ho mal údajne procesor spoločnosti Intel po boku so 4 GB operačnej pamäte, čo malo postačovať aj na údajné spúšťanie Win32 aplikácií. Pozoruhodné je taktiež najnovšie tvrdenie, že Microsoft dokonca začal s produkciou v Číne, no následne to celé ukončil.

To, že oblasti smartfónov dal redmondský gigant skutočne zbohom viac-menej potvrdil aj Joe Belfiore, ktorý nedávno informoval, že nové funkcie a hardvér pre mobilný Windows už nie sú prioritou a samotný systém prechádza do udržiavacieho režimu. Čo sa týka nových zariadení, tak tie sme nevideli od čias Lumie 650, ktorá bola uvedená ešte vo februári 2016.

Prechod na projekt skladacieho tabletu

Podľa najnovších informácií z dobre informovaných zdrojov sa v Microsofte momentálne zaoberajú tvorbou prevratného zariadenie, ktoré v sebe kombinuje funkcie tabletu a smartfónu. Pripravovaná novinka má byť interne označovaná ako „Andromeda“ a čiastočne sa má opierať o niekdajší projekt Microsoft Courier.

Kvôli podpore pre dátové siete sa spočiatku objavovali dohady, že práve Andromeda bude tajomným a roky očakávaným zariadením Surface Phone. Tie sa ale vo svetle doplňujúcich informácií neskôr ukázali ako nesprávne. „Andromeda“ má byť úplne iným projektom.

V tomto prípade má ale v prvom rade ísť o „digitálny zápisník s pokročilými možnosťami“, možnosti telefonovať, či posielať správy sú len doplnkom. Skladací tablet je zaujímavý hlavné tým, že používateľ bude mať na výber medzi kompaktným zariadením pri zloženom displeji a väčšou zobrazovacou plochou pri jeho rozložení.

Skladací tablet

Zdroj: SP.it

29.11.2017

+