MojWindows

Microsoft pred pár dňami na YouTube zverejnil sériu vzdelávacích videí, prostredníctvom ktorých sa verejnosť môže zoznámiť s programovacím jazykom Python, nadobudnúť v ňom základné zručnosti a ozrejmiť si niekoľko  riešení a scenárov pre každodenné použitie.

Bezplatný kurz podľa zverejneného popisu síce nepokrýva úplne všetko, no namiesto toho prináša rozumné základy, na ktorých je možné ďalej stavať pomocou sebavzdelávania. Všetky informácie majú byť podávané bez zbytočných omáčok, aby sa človek efektívne dostal k tomu, čo ho najviac zaujíma, prípadne v čom má najväčšie medzery. Séria Python for Beginners pozostáva zo 44 videí, no veľká časť z nich má len niekoľko minút.

Tento týždeň k tomu programátori z Microsoftu pridali ešte desiatku ďalších kurzov s celkovo 80 videami so zameraním na C#,, .NET a ASP.NET. Podľa popisov ide väčšinou o úvodné kurzy pre získanie základného rozhľadu v týchto problematikách.

Ďalšie možnosti ako si rozšíriť obzory

K téme vzdelávania pripomínam projekty Google Garáž, Learn2Code a keďže s osobnostným rastom súvisí aj literatúra, do pozornosti dávam aj články o knihách, ktoré prešli rukami zakladateľa spoločnosti Microsoft, Billa Gatesa – čítanie na zimu 2018 a čítanie na leto 2019.

Microsoft navyše svojho času prevádzkoval projekt Microsoft Virtual Academy, ktorému sme sa občas venovali v článkoch, hoci neskôr bol celý projekt poslaný do dôchodku. Náhradou je momentálne Microsoft Learn, ktorý pokrýva širšiu škálu služieb a riešení softvérového giganta.

Spomínané projekty pod svojou vlajkou zastrešujú zástup kvalitných informácií, prinášajú zaujímavý základ v oblasti IT a navyše veľká časť z nich je ponúkaná bezplatne. Určitou výnimkou je Learn2Code, nakoľko tu je veľká časť kurzov spoplatnená, no v ponuke služby sa dajú nájsť aj kvalitné bezplatné kurzy.

V tejto súvislosti mi ešte nedá nespomenúť školiace stredisko GOPAS, ktoré organizuje konferencie ako ShowIT a HackerFest. V spomínaných prípadoch ale ide o platené záležitosti orientované skôr na ľudí, ktorí už majú podchytené základy a svoje vedomosti chcú doplniť o špecifické zručnosti a znalosti. GOPAS však ponúka širokú škálu kurzov, vrátane tých pre úplných začiatočníkov.

Kvôli transparentnosti považujem za potrebné uviesť, že pre konferencie ShowIT a HackerFest bol web MojWindows.sk mediálnym partnerom. Vďaka tomu som mal možnosť osobne sa zúčastniť niekoľkých podujatí. Tento rok išlo napríklad o konferenciu ShowIT, o čom som akýsi svoj pohľad spísal v článku „ShowIT je zvláštnym miestom…“. Svojou prácou mi GOPAS za ostatné roky prirástol k srdcu, a kedže sa veľkou časťou venuje nástrojom Microsoftu, tak ho tu spomínam.

Microsoft Build a Ignite

Svoju vývojársku konferenciu s názvom Build pravidelne organizuje aj priamo Microsoft, no tu už skutočne nejde o lacnú záležitosť, kedže len vstupenky dosahujú ceny okolo 2500 dolárov a človek k tomu musí pripočítať ešte náklady na cestovanie a ubytovanie. Vybrané videá je ale možné bezplatne nájsť priamo na oficiálnom webe https://www.microsoft.com/en-us/build. Podobne je to aj v prípade konferencie Microsoft Ignite – zoznam videí.

Hodina kódu a anatómia vo virtuálnej realite

Na Slovensku sa Microsoft ešte aktívne angažuje v projektoch Hodina Kódu a Akadémia programovania, ktoré pomáhajú so získavaním základných digitálnych zručností a vstupom do sveta programovania. Z podobného súdka, hoci už ide o špecifické riešenia, sú aj projekty Škola tretieho tisícročia (Microsoft)virtuálne anatomické učebne (Samsung a Virtual Medicine).

24.09.2019

+