MojWindows

Bratislava sa v piatok 21. septembra ocitla v pazúroch hackerov, v tomto prípade našťastie tých dobrých, etických. V priestoroch hotela Crowne Plaza sa na konferencií o najnebezpečnejších praktikách a hackingu, „HackerFest 2018“, stretli tí najväčší z odborníkov na bezpečnosť informačných technológií.

Záujemcom o túto oblasť odprezentovali pálčivé problémy ochrany osobných údajov a dát, ako aj menej i viac známe zraniteľnosti potenciálne predstavujúce veľké riziko v nesprávnych rukách premenené na účinnú zbraň.

Napriek tomu, že na Slovensku išlo o prvý ročník akcie, ktorú by bolo možné prirovnať k sérii odborných školení, organizátori dokázali dostupné kapacity naplniť na maximum, vstupenky tak boli beznádejne vypredané.

Bezpečnosti systémov a ochrane svojich dát sa firmy v dnešnom svete musia venovať, či už to chcú alebo nie, a reálnym ukážkam ľudia z praxe odolávajú len veľmi ťažko. Konferencia HackerFest má navyše u našich západných susedov bohatú tradíciu, vďaka čomu je v IT sfére už poriadne zakorenená a o jej odbornom prevedení tak nemôžu panovať žiadne pochyby.

Už z vopred zverejneného programu mali účastníci jasnú predstavu o tom, ktorým smerom sa budú uberať prednášky a približne aké vedomosti im budú odovzdávané. Program síce na prvý pohľad mohol pôsobiť dojmom „z každého rožku trošku“, no v celkovom pohľade išlo o komplexné informácie vhodné pre každú firmu, kde sa využívajú informačné technológie, čo dnes platí snáď pre všetky oblasti.

Či už išlo o zraniteľnosti operačného systému Android, s ktorými prichádzame do styku najmä v našich smartfónoch, o nástrahy číhajúce vo firemnej infraštruktúre, prehliadku nástrojov používaných informačno-bezpečnostnou agentúrou NSA alebo nenápadného zradcu – USB kľúč, zaujímavé informácie rezonovali každou prednáškou.

Elita nielen počítačovej bezpečnosti, pozostávajúca zo sedmičky prednášajúcich, na čele s Williamom Ischanoe, to všetko má jednoducho zažité a tak vie, akým spôsobom má šíriť „bezpečnostnú osvetu“, aby to dávalo zmysel pre prax, no zároveň to nadchlo aj zvedavcov bez detailnej znalosti danej problematiky, ktorí len chcú vedieť, čo momentálne trápi svet IT bezpečnosti.

Konferencia HackerFest zažila na slovenskej pôde vydarenú premiéru a už teraz je jasné, že jej prvý ročník nebol tým posledným. Veď s rovnakým úsilím aké vynakladajú ľudia, ktorí systémy a zariadenia chránia, sa pracuje aj na druhej strane, a za rok sa toho dokáže stať veľmi veľa. O nové inšpirácie a rady tak núdza určite nebude ani počas ďalších ročníkov.

27.09.2018

+