MojWindows

Zakladateľ Microsoftu a veľký filantrop Bill Gates patrí medzi obrovských zástancov vzdelávania, s čím ide ruku v ruke aj čítanie kníh. Z času na čas sa preto s verejnosťou podelí o niekoľko tipov na zaujímavé literárne vyžitie.

Aj koncom decembra na svojom blogu zverejnil výber 5 kníh, tentokrát tých, ktoré si počas roka najviac zamiloval. Gates pritom zvykne ročne prelúskať približne päťdesiatku kníh, takže vyberať mal z čoho.

Keďže sa vtedy blížili Vianoce, svoj výber zároveň odporučil ako zoznam vhodných darčekov, s ktorými nemôžete pochybiť. Pod stromček ich síce môžete darovať až o rok, no ak sa vo vašom okolí nachádza niekto, kto rád číta, a ovláda angličtinu, potešiť ho môžete napríklad na narodeniny, prípadne sa do čítania môžete pustiť sami.

Bez znalosti angličtiny to vo väčšine prípadov (zatiaľ) nepôjde, nakoľko knihy, v ktorých Gates vidí pridanú hodnotu, neboli preložené. Ide o dve knihy venujúce sa technológiám a ich temnej stránke – v jednom prípade ide o cestu hore, náhly pád a špinavé tajomstvá startupu Theranos, v druhom zase o tom, ako umelá inteligencia v bojových strojoch zmení podobu vojny.

Treťou knihou sú memoáre ženy, ktorá sa vymanila z vplyvu rodičov mormonov a súčasne zástancov survivalizmu. Nasleduje kniha venujúca sa veľkým problémom a dilemám dnešného sveta a uzatvára to kúsok venovaný meditácii a zvládaniu stresu.

  • Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup – John Carreyrou
  • Army of None – Paul Scharre
  • Educated : A Memoir – Tara Westover
  • 21 lessons for the 21 century – Yuval Noah Harari
  • The Headspace Guide to… Mindfulness and Meditation – Andy Puddicombe

Knihy sa už dajú bez väčších problémoch kúpiť priamo na slovenskom trhu, no len jedna z nich je preložená, aj to do češtiny – Armáda strojů: Autonomní zbraně a budoucnost války.

02.01.2019
Zdroj: GatesNotes

+