MojWindows

Ako dlho trvá, kým z niečoho vznikne tradícia? Dva, tri alebo päť rokov? Hoci o tejto otázke by sa dalo dlhšie polemizovať, vzdelávaciu konferenciu ShowIT, ktorá tento rok oslávila svoje desiate narodeniny, za tradičnú označím bez najmenších obáv.

Veď fundovaní odborníci tu v spolupráci so školiacim strediskom GOPAS každoročne pozdvihujú povedomie o nových nástrahách a šíria vedomosti z rôznych oblastí tak širokého sveta, ako len svet informačných technológií môže byť. ShowIT je aj miestom, kde kultivujú silné myšlienky a aktívne debaty počas prestávok medzi prednáškami sa stávajú prostredím pre získanie nových kontaktov, ale aj stretnutie starých známych.

Tohtoročná konferencia sa pridŕžala svojich zaužívaných štandardov, no napriek tomu bola akási iná. Prostredie priestranných kinosál s obrovskými obrazovkami, kde sa premietalo „know-how“ spojené s veselou vravou medzi účastníkmi, dopĺňali stánky partnerov, kde sa človek mohol pristaviť a dozvedieť sa aj niečo pomimo.

Časť prevažne mužského osadenstva lákal najmä do červených farieb zladený stolík firmy Red Hat, v ktorom vábila kombinácia umu a pohľadnosti. Zaviesť vás to mohlo aj do stánku spoločnosti Microsoft, ktorá je mimochodom hlavným partnerom celej konferencie a medzi prednášajúcimi ľahko nájdeme ľudí, ktorí sa honosia titulom Microsoft Most Valuable Professional. Microsoft priestor využil aj na to, aby vystavil svoje “železo” a každý sa mohol pokochať kúskami ako Surface GO či Surface Laptop.

Niektorých prednášajúcich už možno označiť za „inventár“, a aj nezapáleným „ajťákom“, ktorí si to tu opäť prišli iba odsedieť, lebo na tom trval šéf, musí v hlave skrsnúť myšlienka: „Toho chlapa som už niekde videl!“. V GOPASe ale zjavne vedia, čo robia a ako skladajú svoju hernú zostavu, keďže každý rok dokážu zaplniť stovky miest.

Priestor na pochybnosti o odbornosti prednášajúcich nie je príliš široký, koniec-koncov za každým z nich stojí dlhosiahly zoznam referencií, úspechov a množstva pripomienok z dotazníkov, ktoré sú účastníkom tejto konferencie pravidelne podsúvané.

Ono totiž, môžete byť aj tým najväčším odborníkom, no keď sa o svoje poznatky a myšlienky neviete záživne podeliť, blok prednášok stráca na svojom význame a namiesto účasti na konferencii môžu ajťáci študovať dokumentáciu vo svojom prirodzenom prostredí, a za lacnejšie. Z toho, čo som mal možnosť vidieť tento rok, ShowIT s úrovňou prednášok problém nemá a ľudia sa tu radi vracajú. Medzi účastníkmi sa blysli dokonca aj takí, ktorí nevynechali ani jediný ročník.  

Hoci konferencia oslavovala svoju dekádu, povestným magickým číslom sa nezdala byť desiatka, ale skôr trojka. Konferencia ShowIT trvala 3 dni, odohrávala sa v 3 kinosálach a každý si mohol vyberať z 3 prednáškových okruhov. Rôznorodý program aj vďaka tomu ponúkal dostatok priestoru na to, aby si každý vedel svoju agendu vyskladať tak, aby mu tých pár hodín odborných informácií dal čo najviac.

ShowIT je zvláštnym miestom, akoby iným svetom, kde zdanlivo neplatia bežne zabehnuté konvencie. Pre nestranného pozorovateľa prináša aj množstvo zaujímavých okamihov. Do pamäte sa mi vryl hlavne jeden moment zo stredy. Prechádzal som priestormi a nasával atmosféru, čo ma prirodzene zaviedlo aj na prednášky.

A práve tu som sa pozastavil nad rôznorodosťou sveta informačných technológií. Zatiaľ čo jedna sála počúvala o novinkách v Xamarin Forms 3.0, v druhej sa sa prednášajúci zapálene snažil pozdvihnúť štábnu kultúru „ajťákov“, ktorí sú opradení množstvom stereotypov a snažil sa vysvetliť, že pohodlie pri práci je síce dôležité, no nie vždy je vhodné ísť za šéfom v kraťasoch, a že slovo kravata nie je nadávka.  

ShowIT je pre mňa zvláštnym miestom, preto sa tam vždy rád zastavím, a pokiaľ budete mať možnosť, mali by ste sa aj vy. Prakticky z každej konferencie si totiž niečo odnesiete, veď nejaké to pero a materiály sa nájdu vždy, no v prípade ShowIT máte reálnu šancu, že to budú aj poznatky užitočné pre váš ďalší profesný život.

13.02.2019

+