MojWindows

Microsoft by mal v októbri predstaviť novú generáciu zariadení rodiny Surface, príslušenstvo, ale aj novinky zo softvérovej oblasti. Prezentácia zatiaľ nebola oficiálne ohlásená, no viacero dobre informovaných zdrojov o nej opakovane hovorí už niekoľko mesiacov. Za istú vec pritom bola označená prinajmenšom začiatkom júna.

To, že prezentácia je naďalej v hre najnovšie potvrdzuje aj portál WindowsCentral, ktorý dokonca zachádza tak ďaleko, že na základe svojich informátorov zostavil zoznam produktov, ktoré by mali byť slávnostne odhalené.

S takmer úplnou istou máme vidieť produkty Surface Laptop 3, Surface Pro 7, Surface Book 3, slúchadlá zatiaľ označované kódovým názvom „Morrison“ a nové klávesnice so samostatným klávesom Office. Zo softvérového súdka má byť ranou istoty nová verzia komunikačnej aplikácie Microsoft Teams pre domácich používateľov.

V rámci spomínaných zariadení nemáme očakávať žiadne dramatické zmeny, ísť má hlavne o osadenie výkonnejších komponentov ako sú procesory nových generácií.

  • Surface Laptop 3 má dostať konektor USB-C a variant s procesormi od AMD, celkový dizajn však zostane zachovaný.
  • Prakticky totožne má obísť aj Surface Pro 7. Dostane nové „vnútornosti“, USB-C a údajne pribudne aj variant s procesorom architektúry ARM, ktorý bude sedieť bok po boku s tradičnou „Intelovou“ verziou.
  • Výkonnejšie komponenty do vienka dostane aj Surface Book 3, žiadne ďalšie zmeny portál neuvádza.

Portál ďalej hovorí o existencii, respektíve prácach na ďalších dvoch zariadeniach, no to, či budú súčasťou tohtoročnej prezentácie nebol schopný overiť. Ide o hybridné zariadenie „Centaurus“ a druhú generáciu tabletu Surface Go.

  • „Centaurus“ má byť jedným z prvých zariadení, ktoré budú vybavené novým operačným systémom Windows Lite. Na základe dostupných informácií ale tento systém nebude na reálne použitie pripravený skôr počas budúceho roka, preto sa nepredpokladá, že by došlo k jeho riadnemu uvedeniu. Microsoft však môže zvoliť rovnakú taktiku ako pri prvom predstavení konzoly Xbox One X („Project Scorpio“) a nedávno aj nadchádzajúcej konzoly Xbox („Project Scarlett“) – namiesto toho, aby produkt predstavil v plnej paráde odprezentuje svoju víziu a čiastkové informácie.
  • Tablet Surface Go 2 síce má byť pripravovaný, no zdroje portálu neboli oboznámené s podrobnosťami. Púšťa sa preto do špekulácií, že pokiaľ by skutočne došlo k predstaveniu druhej generácie, najpravdepodobnejšími vylepšeniami by bolo zníženie okrajov okolo obrazovky a prechod na platformu ARM, s ktorou sa pôvodne malo počítať už pre prvú generáciu.
22.08.2019

+