MojWindows

Vybrané zariadenia rodiny Surface sa možno už túto jeseň vrátia ku svojim koreňom – ARM čipom. Informoval o tom portál Petri, ktorý sa odvoláva na dobre informované zdroje priamo z Microsoftu.

V prípade novej generácie produktov rodiny Surface je v hre snaha o čiastočný odklon od tradičného používania procesorov Intel. V hre je jednak konkurenčný tábor AMD, no pre niektoré produkty má byť zvažovaný aj Qualcomm.

Ako jeden z hlavných dôvodov pre tento rázny krok sú uvádzané komplikované vzťahy medzi Microsoftom a Intelom. Kvôli čomu je situácia napätá, však portál nekonkretizuje.

Podľa dostupných informácií už teraz existuje viacero prototypov zariadení, ktoré sa opierajú o nové čipy, no zatiaľ nie je celkom jasné, či už padlo konečné rozhodnutie pre ich ostré nasadenie.

Procesorom z architektúry „Picasso“ od AMD má disponovať viacero variácií pripravovaného notebooku Surface Laptop.

Nová generácia Surface Pro má zas byť pripravovaná v úzkej spolupráci s firmou Qualcomm, ktorá pomáha s prípravou špecializovaného ARM čipu „Excalibur“ presne podľa požiadaviek Microsoftu. Príprava prebieha pod drobnohľadom, aby došlo k vytvoreniu najlepšieho možného „podhubia“ pre Windows 10.

Portál Petri však zdôrazňuje, že Microsoft sa zatiaľ nechystá úplne odpútať od procesorov Intel. Naďalej s nimi počíta pre zvyšné produkty Surface, vrátane radu Surface Book, ale aj pripravovaný Surface Pro 7, ktorý konečne dostane USB-C. Hoci sa Microsoft od Intelu tak skoro úplne neodpúta, už teraz hľadá možné cestičky. Niektoré z produktov sa tak zjavne už čoskoro objavia vo vyhotoveniach s procesormi z viacerých táborov.

O chystaných zmenách sa špekuluje už od konca minulého roka, no na základe najnovších informácií to vyzerá tak, že by k nim skutočne mohlo dôjsť.  Ako to nakoniec celé dopadne sa dozvieme už čoskoro – prezentácia noviniek v rodine Surface je plánovaná na október.

27.06.2019
Zdroj: Petri

+