MojWindows

Najnovší prírastok rodiny Surface, „cenovo dostupný“ tablet Surface Go, z pohľadu niektorých analytikov, ako aj samotných používateľov technológií Microsoftu, predstavoval vhodného kandidáta na efektnú podporu iniciatívy Windows 10 pre platformu ARM.

Z dielne Microsoftu totiž do dnešného dňa nevyšiel žiaden produkt, ktorý by tento technologický smer prezentoval, o všetko sa zatiaľ stará trojica ASUS, HP a Lenovo.

Keď sa teda objavili prvé informácie o pripravovanom tablete, chvíľu sa špekulovalo, že podstavený bude práve na ARM čipoch. Nakoniec sa síce ukázalo, že poháňať ho budú „klasické“ procesory spoločnosti Intel, no ako informoval portál Thurrot, špekulácie „mali niečo do seba“ a Microsoftu skutočne plánoval použiť ARM čipy.

Zasiahnuť však mala spoločnosť Intel, ktorá silne „lobovala“ za použitie svojich produktov a Microsoftu údajne mala ponúknuť nesmierne výhodnú ponuku, pravdepodobne z pohľadu cenovej politiky.

Do akej miery sa to podpísalo na konečnom rozhodnutí, či zavážila otázka celkového výkonu aktuálne dostupných ARM čipov alebo ďalšie faktory, nie je na základe zverejnených informácií jasné.

Toto rozhodnutie ale v konečnom dôsledku môže byť správnym krokom. Použitie ARM čipov síce prináša svoje výhody najmä v podobe lákavej výdrže batérie, no na druhú stranu vyžaduje niekoľko kompromisov, či už po stránke celkového výkonu alebo softvérovej a hardvérovej kompatibility.

Náš tip
Tablet Surface Go bude možné zakúpiť aj priamo na Slovensku, cez Alzu

Zdroj: TheVerge

27.08.2018

+