MojWindows

Microsoft oznámil, že operačný systém Windows 10 prekonal ďalší zaujímavý míľnik. Konkrétne má byť aktívne používaný už na viac ako 900 miliónoch zariadení, čo inak znamená, že za posledného pol roka si na konto pripísal 100 miliónov nových zariadení. Posledné oficiálne čísla z marca hovorili o 800 miliónoch zariadení, interné dokumenty z mája zase o 825 miliónoch.

Zástupcovia Microsoftu aktuálne uvádzajú, že za ostatných 12 mesiacov pribudlo viac zariadení s Windows 10 než počas ktoréhokoľvek iného roka od uvedenia systému na trh. Odhady s prihliadnutím na tieto skutočnosti hovoria, že miliardová hranica bude prekonaná najneskôr v marci 2020. Predpokladá sa, že tomu ďalej pomôže nadchádzajúci koniec podpory pre stále masovo používaný Windows 7.

Pri uvedení Windows 10 na trh bol softvérový gigant veľmi optimistický a vyhlasoval, že hranicu miliardy aktívnych zariadení prekoná už v priebehu troch rokov. Keď sa neskôr na základe zozbieraných dát a celkového vývoja ukázalo, že túto víziu nebude reálne dosiahnuť v stanovenom termíne, ambiciózne vyhlásenia boli upravené, neskôr v podstate pozvoľna vytlačené do úzadia.

V každom prípade, od vydania Windows 10 ubehlo niečo málo cez štyri roky a dosiahnutie hranice 900 miliónov aktívnych zariadení je impozantné, no dôležité je pripomenúť si aj niečo málo o používanej metrike.

Pokiaľ sa nič medzičasom nezmenilo, tak zariadenie by za aktívne malo byť považované vtedy, ak bolo počas sledovaného mesiaca používané aspoň raz. Do celkového prezentovaného počtu pritom nepatria len osobné počítače, notebooky a tablety.

Už od samotného začiatku ide o všetky zariadenia, kde je používaný Windows 10, prípadne jeho „odnože“. Spadajú sem teda aj veci ako smartfóny, Xbox One, HoloLens, Surface Hub či rozličné zariadenia z kategórie IoT. To v akom pomere sú jednotlivé typy zariadení sa asi nikdy nedozvieme, no Microsoft už v začiatkoch uvádzal, že dominantné postavenie budú mať prirodzene počítače, a to by malo platiť naďalej.

24.09.2019

+