MojWindows

825 miliónov. Na toľkých zariadeniach má byť podľa interných dát aktívne používaný Windows 10. Informoval o tom portál Thurrot.com, zástupcovia ktorého mali počas konferencie Build 2019 možnosť nahliadnuť do dokumentov Microsoftu.

Posledné oficiálne zverejnené čísla pritom pochádzajú z marca, kedy sa na stránke „By The Numbers“ objavil údaj hovoriaci o 800 miliónoch aktívnych zariadení. Naďalej platí, že používané metriky sledujú zariadenia vo všeobecnosti, takže v preklade ide o všetko, kde je možné tento systém, respektíve jeho určité odnože, používať – počítače, tablety,  Xbox One, HoloLens, zostávajúce smartfóny, zariadenia IoT a tak ďalej.

To, že počet aktívnych používateľov „desiatky“ narastá je celkom prirodzené, nakoľko drvivá väčšina nových zariadení z oficiálnych distribučných kanálov je predávaná už s týmto systémom. Navyše s tým, ako sa blíži koniec podpory pre stále obľúbený Windows 7, Microsoft na domácich používateľov a firemný sektor intenzívne apeluje, aby prešli na modernejšie riešenie, teda Windows 10.

Napriek tomu, že „desiatka“ za ostatné roky od svojho vydania nabrala značnú používateľskú základňu, ešte stále nedošlo ani k prekonaniu pôvodných plánov, kedy Microsoft chcel v horizonte troch rokov dosiahnuť miliardu zariadení s aktívne používaným Windows 10. Od týchto veľmi optimistických plánov bolo nakoniec viac-menej upustené, no na základe súčasného vývoja by pôvodne vytýčená hranica mohla byť prekonaná niekedy v roku 2020.

Vďaka spomínanej dokumentácii sa do obehu dostalo aj niekoľko ďalších čísel „z kuchyne“ Microsoftu. Napríklad stiahnutia mobilnej verzie prehliadača Microsoft Edge, ktorý momentálne prechádza zmenou od základov, dosiahli už viac ako 4,5 miliónov, a taký Microsoft Launcher má na konte niečo cez 4 milióny aktívnych používateľov každý mesiac. Klávesnicu SwiftKey zase na svojich zariadeniach používa viac ako 159 miliónov používateľov.

Okrem toho sme sa dozvedeli, že vývojári v Microsofte majú pripravovať novú mobilnú aplikáciu „Microsoft Family“, no zatiaľ chýbajú akékoľvek podrobnosti o tom, o čo vlastne pôjde.

Náš tip
Net Market Share: Windows 10 a Windows 7 delí už viac ako 7%
14.05.2019
Zdroj: Thurrot

+