MojWindows

Microsoft včera aktualizoval svoju stránku „By The Numbers“, prostredníctvom ktorej sa s verejnosťou delí o zaujímavé údaje zo svojho prostredia. Okrem iného sa tu objavila aj informácia, že Windows 10 sa aktuálne nachádza už na viac ako 800 miliónoch zariadení. Microsoft sa údajom o rozšírenosti Windows 10 pochválil naposledy pred pol rokom, kedy išlo o 700 miliónov zariadení, takže ide o citeľné zlepšenie.

Skutočne ide o impozantné čísla, no v začiatkoch boli plány pre Windows 10 omnoho ambicióznejšie. Microsoft ho chcel dostať na celú miliardu zariadení v priebehu troch rokov, čo sa nakoniec nepodarilo, napriek rôznym stratégiám. Microsoft navyše stále hovorí o „zariadeniach“, nie o počítačoch, nakoľko do zverejňovaných čísel spadajú aj konzoly Xbox One, okuliare HoloLens, zopár smartfónov a zariadenia IoT.

Zástupcovia Microsoftu v súvislosti s novým míľnikom na margo Windows 10 uvádzajú aj to, že ide o operačný systém s ktorým sú zákazníci najspokojnejší z celej rodiny Windows. Do akej miery je toto vyjadrenie objektívne a ako k nemu Microsoft dospel, je otázne, nakoľko systém a jeho veľké i malé aktualizácie opakovane sprevádzajú rôzne problémy.

Napríklad v prípade veľkej októbrovej aktualizácie z minulého roka sa to v konečnom dôsledku prejavilo aj na extrémne pomalom šírení medzi používateľmi. Problémy používatelia hlásia aj tento týždeň po inštalácii opravnej aktualizácie KB4482887, kedy začali pociťovať náhly pokles vo výkone svojich strojov.

Je však veľmi pravdepodobné, že vo firemnom sektore je spokojnosť so systémom veľmi vysoká, nakoľko tu platia iné pravidlá pri nasadzovaní nových verzií, kedy sa všetko podrobne testuje a inštalácia je odkladaná aj niekoľko mesiacov po vyhlásení globálnej dostupnosti novej verzie či kumulatívnej aktualizácie.

Zo strany Redmondského giganta boli po fiasku s „Októbrovou aktualizáciou“ z minulého roka prisľúbené viaceré výrazné zmeny v testovacích procesoch, aby sa podobné problémy už neopakovali. Či to prinesie vytúžené výsledky sa ukáže samozrejme až časom. Najbližšia príležitosť by sa mala naskytnúť niekedy okolo apríla, kedy sa očakáva dostupnosť veľkej aktualizácie „April 2019 Update“.

08.03.2019

+