MojWindows

Hoci je jesenná aktualizácia „1809“ u bežných používateľov cez Windows Update automaticky nasadzovaná od polovice januára, Microsoft ju pre použitie vo firmách odobril len pred pár dňami.

K 28. marcu bola umiestnená do distribučného kanála Semi-Annual Channel (SAC), ktorý je používaný vo firemnom sektore, a prostredníctvom ktorého sú aktualizácie distribuované až potom ako ich Microsoft po dlhšom testovaní označí za dostatočne overené.

V momente, kedy je aktualizácia odobrená pre firmy je riziko vzniku možných problémov súvisiacich s jej nasadením extrémne nepravdepodobné. Firmy a organizácie vo všeobecnosti k nasadzovaniu nových verzií softvéru pristupujú s veľkou opatrnosťou, keďže prípadné problémy sa reálne premietajú do ušlého zisku, ktorý v dnešných časoch značne narastá s každým nefunkčným zariadením.

Jesenná aktualizácia „1809“ bola pôvodne vydaná ešte v októbri minulého roka, no jej vydanie sprevádzalo viacero problémov, kvôli čomu ju Microsoft musel stiahnuť z obehu a dodatočne upravovať. S opätovnou, no veľmi opatrnou distribúciou sa malo následne pokračovať v novembri a približne od polovice decembra bola aktualizácia dostupná prakticky každému, kto si ju ručne vyhľadal cez systémový nástroj Windows Update.

K tomu sa v polovici januára pridala spomínaná automatická distribúcia, no napriek tomu všetkému ide o aktualizáciu s historicky najpomalším tempom inštalácie u používateľov. Podľa čerstvých štatistík spoločnosti AdDuplex spred pár dní, sa len tesne prehupla cez hranicu 25%.

Z dostupných dát to preto vyzerá tak, že napriek všetkým vyhláseniam Microsoft ešte stále nepristúpil k masovému nasadeniu v takom rozsahu ako to bývalo zvykom, prípadne je tu ešte možnosť, že aj bežní používatelia sa proti inštalácii jesennej aktualizácie z minulého roka bránia dostupnými spôsobmi. Z aktuálneho oznámenia nevyplýva, že by sa u domácich používateľov zintenzívnila distribúcia predmetnej aktualizácie, no v konečnom dôsledku je to možné.

01.04.2019
Zdroj: Microsoft

+