MojWindows

Vydanie veľkej jesennej aktualizácie pre Windows 10 sprevádzala dávka nepríjemností, s ktorou sa Microsoft vysporiadával dlhšiu dobu. Väčšinu problémov sa však podarilo vyriešiť a s opatrnou distribúciou „Októbrovej aktualizácie“ sa po miernom časovom sklze opätovne začalo v novembri.

Avšak až tento týždeň bol v súvislosti s „Októbrovou aktualizáciou“ dosiahnutý významný míľnik. Dostupná je už totiž pre každého „pokročilého“ používateľa, ktorý má o jej inštaláciu záujem – musí ju ručne vyhľadať cez sekciu Windows Update v systémových nastaveniach.

Microsoft v príspevku na oficiálnom blogu informuje, že napriek „plnej dostupnosti“ by sa do jej inštalácie mali pustiť len skúsenejší používatelia. To by malo znamenať približne to, že ide o ľudí, ktorí si vedia poradiť aj v situáciách, kedy niečo nedopadne úplne na jednotku.

Menej skúsení používatelia by stále mali počkať, kým im prechod na novú verziu nebude ponúknutý automaticky. Tým prakticky úplne eliminujú pravdepodobnosť akýchkoľvek problémov.

Napriek tomu, že kritické nedostatky boli už dávno odstránené, ešte stále je s najnovšou verziou Windows 10 spojená minimálne štvorica problémov.

Ide o nekompatibilitu s grafickými kartami Radeon HD2000 a HD4000, grafickými ovládačmi spoločnosti Intel a aplikáciami od spoločnosti Trend Micro. Posledným zo známych problémov je nefunkčnosť VPN sietí od spoločnosti F5.

Na zariadeniach, kde sa niektorý z problematických prvkoch nachádza, by inovácia na najnovšiu verziu Windows 10 mala byť naďalej blokovaná. To znamená, že po kliknutí na tlačidlo „Vyhľadať aktualizácie“ ju systém bude ignorovať.

Microsoft pritom už má pozvoľna rozširovať okruh zariadení, kde používateľom novinku automaticky ponúka. Stále ale platí to, že potrvá niekoľko mesiacov, kým si aktualizácia nájdete cestu na všetky kompatibilné zariadenia.

19.12.2018

+