MojWindows

Distribúcia takzvanej Októbrovej aktualizácie pre Windows 10 aktuálne prešla do ďalšej fázy. V praxi to znamená to, že na kompatibilných zariadeniach, teda tých, ktoré jednak spĺňajú požiadavky, no zároveň na nich neexistujú predpoklady vzniku problémov, bude aktualizácia ponúkaná automaticky.

Automatická distribúcia bude prebiehať pozvoľna a nie každý používateľ aktualizáciu dostane okamžite. Vhodné zariadenia mali byť identifikované aj s použitím pokročilého analytického modelu postaveného na umelej inteligencii. Ponúknutá bude jednoducho tam, kde jej inštalácia prebehne hladko.

Nástroj Windows Update by teda mal na pozadí, bez rušenia, stiahnuť a pripraviť inštalačné súbory a následne používateľa upozorniť, že najnovšia aktualizácia je dostupná na inštaláciu. Používateľ si následne zvolí vhodný čas, kedy môže dôjsť k reštartovaniu systému a teda dokončeniu inštalácie, prípadne to prebehne pri najbližšom ručnom reštarte alebo pokuse o vypnutie počítača.

Systém by mal opakovane upozorniť, pokiaľ sa chystá na reštartovanie a inštaláciu novej verzie. Ak sa chcete dodatočne poistiť, že vaša práca nebude prerušená, nastavte si „Čas aktívneho používania“.

Túto možnosť nájdete v systémových nastaveniach, konkrétne v sekcii Windows Update. Zvolíte tu časové rozpätie, počas ktorého so zariadením potrebujete aktívne pracovať a chcete sa vyhnúť situácii, kedy by systém nedajbože pristúpil k reštartovaniu.

O prechode do „fázy dva“ Microsoft informoval k 16. januáru prostredníctvom stránky s technickou podporou pre predmetnú aktualizáciu. Doteraz používatelia museli aktualizáciu vyhľadávať ručne cez Windows Update – kliknutím na tlačidlo „Vyhľadať aktualizácie“.

Od zavedenej zmeny si v Redmonde sľubujú masívnejší prechod používateľov Windows 10 na najnovšiu dostupnú verziu, k čomu celkom logicky aj dôjde. Októbrovú aktualizáciu poznačilo množstvo problémov a ľudia sa do jej inštalácie práve nehrnuli. Dnes je už ale drvivá väčšina problémov odstránená a tie, ktoré v systéme pretrvávajú spadajú do oblasti drobných nedostatkov.

Náš tip
Microsoft má Windows upravovať pre skladacie zariadenia
17.01.2019

+