MojWindows

Informácie o tom, že Microsoft pripravuje 10-palcový tablet Surface, ktorý bude určený primárne pre študentov, sa ukázali byť správne.

Zariadenie bolo predstavené pod názvom Surface Go, a ako sa potvrdilo, ide o menší, ľahší, menej výkonný, ale hlavne podstatne lacnejší kúsok, ktorý vychádza z modelu Surface Pro. Síce má badateľne oblejšie hrany, no celkový dizajn zostáva verný tradičnej filozofii rodiny Surface. Rozmery tabletu sú 245 x 175 x 8.3 mm a váha 522 gramov.

10-palcová dotyková obrazovka disponuje rozlíšením 1800 x 1200 pixelov a zachováva tak vernosť stranovému pomeru 3:2. Pri práci so Surface Pen dokáže rozpoznať 4096 úrovní tlaku aj naklonenie samotného pera.

V tele tabletu je zabudovaný obvyklý stojan, nechýba rozhranie Surface Connector pre dobíjanie batérie a prepojenie s dokovacou stanicou, či predná 5 Mpx webkamera s podporou funkcie Windows Hello pre rozpoznávanie používateľa pomocou tváre.

Hoci sa Microsoft rozhodol zachovať vernosť svojmu vlastnému rozhraniu, pridal aj moderný konektor USB-C 3.1, klasický audio jack a čítačku microSD kariet. V tablete je prítomná aj zadná webkamera s rozlíšením 8 megapixelov, a z pohľadu bezdrôtovej konektivity tu nájdeme Wi-Fi a Bluetooth 4.1.

Surface Go poháňa dvojjadrový procesor Intel Pentium Gold 4415Y so základným taktom 1,6 GHz, ktorému sekunduje 4 alebo 8 GB operačnej pamäte a sprevádza ich 64 GB (eMMC) alebo 128 GB (SSD) úložisko. Microsoft uvádza, že tento konkrétny procesor bol pre tablet ideálny z pohľadu vlastností ako sú výkon, spotreba a množstvo generovaného tepla. Aj v tenkom tele mu tak postačuje pasívne chladenie a výdrž batérie tabletu má vďaka nízkej spotrebe dosahovať 9 hodín.

Operačným systémom je Windows 10 Home s aktivovaným „režimom S“, v ktorom je možné používať len aplikácie z obchodu Microsoft Store. Bezplatne je pritom možné prejsť na plnohodnotnú verziu a tohto obmedzenia sa zbaviť.

Do predaja sa v prvej fáze dostane Surface Go vo Wi-Fi prevedení, no postupom času sa majú objaviť aj modely s rozšírenou konektivitou, kde pribudne podpora LTE. Cena základnej konfigurácie začína na 399 dolároch, za model s 8 GB RAM a SSD diskom si Microsoft popýta 549 dolárov. Za tieto peniaze ale v obidvoch prípadoch predáva len samotný tablet, bez akéhokoľvek príslušenstva.

Kryt s klávesnicou Surface Go Type Cover stojí 99 dolárov až 129 dolárov. Ďalších 100 dolárov si treba pripraviť v prípade, že máte záujem o stylus Surface Pen, ktorý sa k tabletu rozhodne hodí. Predobjednávky štartujú dnešným dňom, predaj oficiálne začína 2. augusta.

Na našom trhu sa síce priamo predávať nebude, no predaj zo zahraničia bez problémov sprostredkuje slovenská pobočka Microsoft Store. Produkty Microsoft Surface sa navyše už dlhší čas objavujú v ponuke väčších predajcov elektroniky ako napríklad Alza a Nay. Je tak celkom možné, že postupom času sa u nich objaví aj Surface Go.

10.07.2018

+