MojWindows

Ako bolo opakovane prízvukované, Microsoft k 10. aprílu ukončil podporu pre ďalšiu zo starších verzií operačného systému Windows 10 – verziu 1607, medzi používateľmi známu ako „Anniversary Update“, respektíve „Výročná aktualizácia“.

Od tohto mesiaca preto už nemožno počítať s vydávaním opravných aktualizácií a bezpečnostných záplat, aj keď v prípade predošlých verzií bez podpory občas dochádza k výnimkám, najmä pokiaľ dôjde k odhaleniu kritického nedostatku. Tento krok sa týka bežných používateľov edícii Home a Pro.

V praxi ukončenie podpory znamená to, že systém už nebude dostávať žiadne opravné ani bezpečnostné aktualizácie. Pracovať s touto verziou sa bude dať aj naďalej, no používatelia sa vystavia väčšiemu bezpečnostnému riziku, ako aj možným komplikáciám pri používaní nového hardvéru.

Bežní používatelia by mali s ohľadom na zachovanie maximálnej bezpečnosti svojich zariadení prejsť na niektorú z novších verzií Windows 10. Prebieha to bezplatne tradičnou cestou cez nástroj Windows Update, prípadne cez aplikáciu „Asistent aktualizácie systému Windows 10“.

Pre firemný a školský sektor, teda edície Enterprise a Education, bola podpora pred časom predĺžená o dodatočných 6 mesiacov – v prípade verzie 1607 až do 9. októbra. Aj týchto edícií sa ale týka jedna zmena. Tento mesiac skončila predĺžená podpora pre Windows 10 vo verzii 1511.

Ukončovanie podpory pre staršie edície Windows 10 je dôsledkom toho, že systém sa postupne vyvíja, a pre Microsoft nie je z ekonomických ani kapacitných dôvodov efektívne udržovať všetky verzie. Nové verzie systému vychádzajú dvakrát ročne, namiesto predošlej stratégie, kedy to bolo raz za 2-3 roky.

Podmienkou, ktorá koncovému používateľovi zaručuje plnú podporu, a teda bezpečnostné a opravné aktualizácie, je práve inštalácia vždy najnovšej verzie systému.

V nadchádzajúcich mesiacoch majú štandardnú podporu stále garantovanú edície Creators Update a Fall Creators Update. V najbližšej dobe má navyše dôjsť k oficiálnemu vydaniu ďalšej veľkej aktualizácie označovanej ako „Spring Creators Update“, ktorá by mala byť opäť podporovaná štandardných 18 mesiacov, aby všetci používatelia mali dostatok času na inováciu.

Náš tip
Aké novinky pre Windows 10 prinesie nadchádzajúca aktualizácia Spring Creators Update?
12.04.2018

+