MojWindows

Očakávaná aktualizácia Redstone bude podľa informácií, ktoré padli na tohtoročnej konferencii Build, vydaná pod označením Windows 10 Anniversary. Ako vyplýva z jej názvu, distribuovaná by mala byť presne rok od uvedenia operačného systému Windows 10 a to 29. júla 2016. Aktualizácia prinesie významné inovácie pre používateľov, ale aj vývojárov pracujúcich s platformou Universal Windows Platform. Bezpečnostnú funkciu Windows Hello, ktorá sníma biometrické údaje bude možné v rámci prehliadača Microsoft Edge využívať na prihlasovanie do podporovaných stránok.

build 15

Poriadnou inováciou, ktorú aktualizácia prinesie je Windows Ink. Ide o novú funkciu, vďaka ktorej budete mať všetku silu Windows v špičke pera. Windows Ink umožňuje písať na zariadení rovnako ako v zošite, vytvárať poznámky, písať na tabuľu a jednoducho zdieľať svoje myšlienky v digitálnom svete. Nové funkcie Cortana prinášajú proaktívnu pomoc od tejto virtuálnej asistentky počas celého dňa a možnosť komunikovať s ňou bez prihlásenia, aj keď je zariadenie v uzamknutom režime.

build 23

Okrem počítačov aktualizácia prinesie novinky aj pre konzolu Xbox One. Tá sa konečne dočká univerzálnych Windows 10 aplikácií a každý používateľ bude mať pomocou aplikácií prístup k vývojárskemu módu. Rovnako tak pribudne integrácia digitálnej asistentky Cortana.

build 31

Rapídne sa rozrastajúca základňa používateľov prispela aj k zavedeniu nových univerzálnych aplikácií ako Twitter, Uber, King, Disney, Wargaming, Square Enix, Yahoo a WWEAs, pričom ďalšie ako Bank of America, Starbucks, Facebook, Messenger a Instagram pribudnú čo nevidieť.

build 39

Ďalšou veľmi atraktívnou novinkou, ktorej sa Windows 10 v rámci aktualizácie dočká je unixový shell Bash. Nejde pritom o žiadnu virtualizáciu, ale poriadny čistokrvný Bash s prístupom k systému súborov a nástrojom z open source prostredia príkazového riadku, tak ako ho poznajú používatelia unixových systémov.

Inovácie zahrnuté v aktualizácii Windows 10 Anniversary si možno vyskúšať registráciou do Windows Insider Program a nainštalovaním si poslednej verzie operačného systému.

30.03.2016

+