MojWindows

Microsoft dnes v rámci konferencie Build demonštroval záplavu noviniek pre svoju digitálnu asistentku Cortana. Podstatne bola rozšírená jej integrácia do aplikácií, ako aj schopnosti. Pri vytváraní rukou písaných poznámok dokáže identifikovať dátum alebo miesto a na základe toho vytvoriť pripomienku.

build 20

Nechýba hlbšie prepojenie s kalendárom a poštovým klientom, posielanie súborov alebo možnosť odpovedať na správy prijaté na smartfóne. Ak sa používateľ napríklad dohodne na stretnutí, Cortana dokáže vytvoriť pripomienku práve na základe informácií zo správ. Pritom ponúkne aj možnosti vyhľadať reštauráciu alebo zaujímavé miesta v oblasti stretnutia a pomôže vybaviť rezerváciu, či zakúpiť lístok.

build 96

Cortana bude integrovaná aj priamo do aplikácie Skype. Jednou z funkcií, ktorú tak poskytne, je textový prepis prijatých video odkazov. Rovnako tak bude vyznačovať užitočné informácie v konverzáciách ako miesta, konferencie a podobne.

Cortana Skype

Nové funkcie Cortana prinášajú proaktívnu pomoc od tejto virtuálnej asistentky počas celého dňa a možnosť komunikovať s ňou bez prihlásenia, aj keď je zariadenie v uzamknutom režime.

build 90

Asi najzaujímavejšou je predstavená funkcia komunikácie s rôznymi botmi. Cortana tak v rámci automatizovaného procesu môže zasielať pozíciu pre doručenie zásielky a rovnako tak sledovať jej stav. Prípadne kontaktuje bota pizzérie a používateľ si s použitím prirodzeného jazyka objedná požadované jedlo.

Pri vytvorení pripomienky v kalendári o konferencii používateľovi dokáže vyhľadať vhodné  ubytovanie. V tomto prípade opäť môže kontaktovať bota, ktorý sa stará o rezervácie. Odošle mu informácie o termíne a ten následne zašle ponuku voľných izieb. Používateľ si vyberie na základe svojich preferencií a Cortana to potvrdí. Práve takýmto spôsobom by Microsoft mohol nahradiť rôzne webové formuláre, prípadne celé aplikácie.

Cortana Hotel

Aktualizácia Windows 10 Anniversary má Cortanu priniesť do celkovo 13 krajín, no zatiaľ nepadli žiadne ďalšie podrobnosti. Vývojári aplikácií získajú možnosť Cortanu integrovať do svojich aplikácií a používateľ ich tak môže napríklad ovládať hlasovými pokynmi.

Microsoft predstavil aj nástroje Microsoft Bot Framework pre vývojárov, programujúcich v ktoromkoľvek jazyku, na vytváranie spomínaných inteligentných botov umožňujúcich zákazníkom chatovať prirodzeným jazykom prostredníctvom najrôznejších platforiem vrátane text/SMS, Office 365, Skype, Slack, Web a ďalšie. Medzi predstavenými novinkami je aj platforma Skype Bot Platform, ktorá zahŕňa SDK, API a Workflows v novom Skype Bot Portal. Na tejto platforme môžu vývojári vytvárať botov využívajúcich rôzne formy komunikácie cez Skype prostredníctvom textu, hlasu, videa a 3-D interaktívnych znakov.

build 132

30.03.2016

+