MojWindows

Blížiaci sa koniec rozšírenej technickej podpory pre operačný systém Windows 7 začína používateľom cez systémové upozornenie pripomínať už aj edícia Professional. Microsoft o tom k 15.októbru informuje prostredníctvom svojej oficiálnej stránky.

Upozornenie vo forme vyskakovacieho okna bolo do systému pridané ešte koncom marca, pričom aktívne malo byť od 14. apríla, no zjavne sa to netýkalo edície Windows 7 Proffesional.

Upozornenie len stručne informuje o plánovanom ukončení podpory po desiatich rokoch, spolu s tlačidlom pre získanie dodatočných informácií, ktoré by malo používateľa presmerovať na oficiálnu webovú stránku s ďalšími podrobnosťami, ktorá obsahuje informácie o možnostiach zálohy dát a prechode na Windows 10, ako aj odporúčanie na kúpu nového zariadenia.

Vypnúť jeho opätovné zobrazovanie je možné zaškrtnutím okienka v ľavom dolnom rohu – „Viac nezobrazovať“.

Bezplatná technická podpora bude ukončená 14. januára 2020, kedy Windows 7 dostane poslednú dávku opravných aktualizácií a bezpečnostných záplat. Po tomto termíne už bežná verejnosť nemôže počítať so žiadnym opravovaním nedostatkov či bezpečnostných dier. Systém samozrejme bude možné ďalej používať, akurát sa zníži jeho obranyschopnosť voči možnému zneužitiu novoobjavených zraniteľností a novým škodlivým kódom.

Môžeme predpokladať, že v prípade skutočne kritických zraniteľností Microsoft predsa len vydá opravu, no toto samozrejme nie je garantované. V minulosti sa tak ale stalo – napríklad pri útokoch ransomvéru ako WannaCry, kedy sa niekoľkých opráv dočkala aj staručká verzia Windows XP. Opäť ale zdôrazňujem, že ide o skutočnú výnimku, a nie pravidlo.

Platená podpora pre firmy a štátny sektor

V prípade firiem a štátneho sektoru je situácia trochu iná, nakoľko títo zákazníci si od Microsoftu môžu zakúpiť dodatočnú technickú podporu, a to až po dobu troch rokov od formálneho ukončenia podpory pre Windows 7 (do 2023). Bežní domáci používatelia ale takúto možnosť k dispozícii mať nebudú.

Firmy podľa zverejnenej dokumentácie budú balíčky Extended Security Updates stáť 50 dolárov za každé zariadenie, pričom táto suma sa bude každým rokom zdvojnásobovať. V druhom roku teda zaplatia 100 dolárov za každé zariadenie, kde aktualizácie chcú dostávať, v treťom 200 dolárov. Tieto ceny by sa mali týkať edície Windows 7 Professional, pri edícii Enteprise majú byť polovičné. Je však vysoko pravdepodobné, že obchodné oddelenie Microsoftu jednotlivým firmám pripraví ponuku na mieru, takže objem celkových platieb bude reálne o niečo nižší.

Microsoft pred časom v prípade podpory pre Windows 7 spravil ešte jeden ústupok, no ten sa týka len zariadení, ktoré sú používané pri voľbách. Predĺženú technickú podporu pre „federálne certifikované hlasovacie systémy“ poskytne zadarmo.

 

 

16.10.2019

+