MojWindows

Minulý mesiac svet zasiahol masívny útok ransomvéru WannaCry, čo Microsoft donútilo K neštandardnému kroku, a pre operačný systém Windows XP vydal bezpečnostné záplaty. To celé napriek tomu, že mu podporu ukončil ešte v roku 2014.  Softvérový gigant tento mesiac pokračuje v rovnakom duchu, a po boku aktualizácií pre podporované systémy Windows vydal novinky aj pre Windows XP.

Tento krok vysvetľuje závažnosťou zistených chýb, ktoré dramaticky zvyšujú riziko kyberútokov. Okrem štandardných mesačných opráv tak bola vydaná aj dodatočná dávka bezpečnostných záplat pre všetkých používateľov systémom Windows, vrátane starých verzií Windows XP a Windows Vista.

Zároveň ale zdôrazňuje, že ide o neštandardnú situáciu, v ktorej nebude dlhodobo pokračovať. Zákazníci ju preto nemajú vnímať ako odklonenie od štandardného spôsobu, akým sú systémy podporované. Inak povedané, používatelia Windows XP a Vista si nemajú zvykať na to, že podobné záplaty budú dostávať aj naďalej. Microsoftu sa podarilo získať informácie, že odhalené zraniteľnosti môžu masívne zneužiť vládne organizácie v útokoch cielených proti zariadeniam so systémom Windows.

Z akého zdroja pochádzajú informácie o potencionálnych útokoch, Microsoftu neuvádza. Vzhľadom na to, že zareagoval týmto spôsobom sú zjavne ide o dostatočne dôveryhodné. Nové aktualizácie by preto bolo rozumné nainštalovať čo najskôr, a to aj  napriek tomu, že Windows XP pred útokom WannaCry zachránila povestná modrá obrazovka smrti. Druhýkrát ale používatelia toľko šťastia mať nemusia.

Náš tip
Windows XP oslavuje 15 rokov, zaspomínajme si niekoľkými zaujímavosťami

14.06.2017

+