MojWindows

Softvéroví inžinieri v Microsofte momentálne intenzívne pracujú hneď na niekoľkých nadchádzajúcich verziách Windows 10, ktoré k používateľom dorazia vo forme takzvaných „veľkých aktualizácií“.

Tú najbližšiu uvidíme už túto jeseň, no čo sa týka obsahu, tentokrát pôjde o skutočného drobca s minimálnym množstvom zmien. Namiesto nových funkcií má ísť o vylepšenia výkonu a kvality systému, spolu so zatiaľ nešpecifikovanými funkciami pre firemný sektor. Domáci používatelia preto asi príliš nadšení nebudú.

Navyše, momentálne to vyzerá tak, že im to nevynahradí ani prvá budúcoročná aktualizácia „20H1“. Tej sa síce vývojári venujú už dlhodobo, no podľa doterajších správ v jej prípade pôjde o „celkové upratovanie a optimalizovanie vnútorností operačného systému“. Pokiaľ sa nič nezmení, dve najbližšie veľké aktualizácie pre Windows 10 neprinesú žiadne dramatické novinky z pohľadu funkcií a celkových možností.

Z verejného testovania Windows Insider ale kde-tu vypadne nejaká tá informácia o relatívne zaujímavej úprave. V prípade aktualizácie „20H1“ najnovšie ide napríklad o upravenú sekciu „Voliteľné funkcie“, ktorá slúži na správu, respektíve inštaláciu, menších doplnkov a aplikácií.

Konkrétne tu má pribudnúť vyhľadávanie a triedenie dostupných položiek, napríklad podľa názvu alebo inštalačnej veľkosti. Okrem toho je v pláne odstrániť odtiaľ doplnkové písma, ktoré bude zjavne spravovať sekcia „Čas a jazyk“.

Aj táto malá systémová úprava naznačuje približne v akom duchu sa bude niesť celá aktualizácia „20H1“. Do jej vydania ale zostáva ešte poriadne dlhá doba, situácia sa preto môže obrátiť k lepšiemu.

Asi najvýznamnejšou z teraz známych noviniek je pridanie možnosti pre preinštalovanie Windows 10 priamo pomocou serverov Microsoftu bez potreby inštalačných médií.

Na celkový prehľad doterajších zmien v aktualizácii „20H1“ podľa dostupných testovacích zostáv z programu Windows Insider sa pozriem v najbližších dňoch.  

07.08.2019
Zdroj: WindowsLatest

+