MojWindows

Windows 10 by začiatkom budúceho roka mal v rámci jarnej aktualizácie zatiaľ známej ako „20H1“ získať novú možnosť pre obnovu, respektívne lepšie povedané, núdzové preinštalovanie systému.

Priamo v rozhraní Windows Recovery Enviroment, ktoré sa spúšťa pri problémoch so spustením systému, by mala pribudnúť možnosť pre inštaláciu celého systému priamo zo serverov Microsoftu.

Takýto postup príde vhod v momente, kedy dôjde k vážnemu poškodeniu nainštalovaného operačného systému a klasické obnovenie nie je dostupné, prípadne nefunguje.

Aktuálne je v takomto prípade nutné siahnuť po inštalačnom médiu, čo môže byť problematické najmä pre ľudí, ktorí si zariadenia zakúpili s predinštalovaným systémom, inštalačné médium nedostali, a ani nedisponujú viacerými počítačmi, kde by si mohli vytvoriť inštalačný USB kľúč.

Pripravovaná „inštalácia z cloudu“ sa preto javí ako veľmi užitočná funkcia. Zatiaľ ale chýbajú podrobnosti o tom, ako by to celé malo fungovať. Microsoft akurát pri vydaní testovacej zostavy 18950 potvrdil, že „Cloud download“ pre obnovu systému skutočne pripravuje. V aktuálnej implementácii ale nefunguje, a preto táto možnosť nateraz nie je testerom dostupná na vyskúšanie.

Ako ale upozornil portál GroovyPost, z pohľadu Windows 10 nejde o úplnú novinku. Podobná možnosť pre inštaláciu systému stiahnutím súborov zo serverov má byť už nejaký čas exkluzívne dostupná pre vybrané zariadenia rodiny Surface. Tie má po stránke hardvéru aj softvéru pod palcom priamo Microsoft, preto si môže spôsobom obnovy systému vyriešiť presne podľa svojich predstáv.

Aké náročné však bude možnosť „Cloud download“ pridať z pohľadu OEM výrobcov ukáže až čas. Väčšinou si totiž výrobca mechanizmus obnovy systému môže vo veľkej miere riešiť po svojom, či už ide o skrytý diskový oddiel v kombinácii s vlastným nástrojom alebo dodanie fyzického média s potrebnými súbormi.

03.08.2019

+