MojWindows

Microsoft už dlhé roky paktuje s „open-source“ komunitou. Podieľa sa na stovkách projektov s otvoreným zdrojovým kódom a na projektoch, ktoré sú vyvinuté a následne „otvorené“, a pre Open Invention Network sprístupnil tisícky patentov.

Aby toho náhodou nebolo málo, občas ako open-source sprístupní aj niektorý zo svojich produktov. Prednedávnom išlo o MS-DOS 1.25 a 2.0 a predtým napríklad o historického súborového správcu Windows File Manager. K tým sa teraz pripája aj nečakaná posila – Kalkulačka.

Zdrojový kód tejto aplikácie bol pod licenciou MIT zverejnený cez službu GitHub, ktorá patrí Microsoftu. Cieľom tohto kroku je jednak šírenie vedomostí o fungovaní rôznych programovacích prvkoch a techníkách, ale aj budovanie kvalitnejšej aplikácie v spolupráci s komunitou jej používateľov. To by sa mohlo odzrkadliť na skutočnosti, že zavádzané vylepšenia budú relevantnejšie voči potrebám reálnych ľudí.

Do vývoja Kalkulačky sa tak síce môže zapojiť prakticky každý, no neznamená to hneď, že všetky úpravy a nápady dostanú zelenú. Microsoft upozorňuje, že naďalej bude prebiehať prísny posudzovací a testovací proces, ešte predtým, než budú zmeny skutočne aplikované vo Windows 10.

Okrem zdrojového kódu boli zverejnené aj aktuálne plány pre ďalší vývoj aplikácie. V tomto roku sa vývojári chystajú vylepšovať jej vzhľad pomocou prvkov Fluent Design, zlepšiť testovacie procesy a pridávať funkcie na základe spätnej väzby od používateľov, napríklad možnosť pre pripínanie Kalkulačky na vrch okien iných aplikácií.

Náš tip
Microsoft priblížil novinky pre Fluent Design na tento rok | Build 2018
07.03.2019
Zdroj:

+