MojWindows

Microsoft počas včerajšieho dňa prekvapil zverejnením zdrojových kódov svojho historického správcu súborov Windows File Manager.

Ten bol síce vytvorený pre operačný systém Windows 3.0 z roku 1990 ako náhrada za predošlú správu súborov cez MS-DOS, no spustiť sa dá aj dnes – v najnovšej verzii Windows 10.

Okrem dávky nostalgie tak ide o nepriamu demonštráciu toho, ako sa operačné systémy Windows počas rokov vyvíjali, no kompatibilita so staršími aplikáciami bola v podstate zachovaná.

Aplikácia samozrejme musela prejsť niekoľkými úpravami, aby fungovala aj na dnešných 64-bitových systémoch, no podľa popísaných informácií ich zas tak veľa nebolo.

Ak si chcete zaspomínať ako vyzeral predchodca dnešného Prieskumníka, historického správcu súborov Windows File Manager si môžete stiahnuť z repozitára zdrojových kódov GitHub.

Za jeho zverejnením stojí Craig Wittenberg z Microsoftu, ktorý zdrojový kód vytiahol z operačného systému Windows NT ešte v roku 2007, aby ho jednak zachoval ako ukážku pre ďalšie generácie, ale zároveň aj zveľaďoval.

Dnes sú dostupné zdrojové kódy, ako aj priamo skompilovaná aplikácia. Na výber máte dokonca medzi mierne upravenou pôvodnou verziou „original_plus“ z Windows NT 4 a verziou „current master“, ktorú Craig Wittenberg počas rokov postupne rozširoval a vylepšoval.

Náš tip
87-ročná babička má netradičnú záľubu, v Skicári vytvára krásne obrazy

Zdroj: TheVerge

10.04.2018

+