MojWindows

Microsoft aktívne pracuje na prispôsobení svojej platformy Windows pre takzvané skladacie zariadenia a zariadenia s duálnou obrazovkou, ktoré sa pomaly začínajú predierať na trh. Zatiaľ síce v podobe smartfónov, no už čoskoro by sme mali vidieť ďalšie typy zariadení s touto charakteristickou črtou.

Viacero má dokonca pripravovať priamo Microsoft, nakoľko to považuje za správnu investíciu do budúcna. Na tému upozornil portál TheVerge s odvolaním sa na svoje zdroje oboznámené s aktuálnymi plánmi softvérového giganta.

Aktuálne majú aktívne prebiehať práce na úprave systému, ako aj pridružených aplikácií, aby mal nový typ zariadení vybudovaný potrebný softvérový ekosystém. Zatiaľ sa spoločnosť má nachádzať skôr vo fáze voľnejšieho experimentovania, ktoré by malo reálne výsledky priniesť počas najbližších rokov.

Väčšina práce sa sústreďuje na komponenty C-Shell, teda vysoko prispôsobiteľné rozhranie a Windows Core OS, čo je zase modulárna verzia systému Windows 10, okrem iného oprostená o nepotrebné a zastarané prvky, ktoré nemajú opodstatnenie pre moderné zariadenia.

Portál svoje informácie opiera aj o novučičkú zostavu Windows 10 s označením „rs_shell_devices_foldables“. Tá bola skompilovaná počas tohto týždňa, no okrem toho, že na nej má v rámci Microsoftu pracovať samostatný vývojársky tím, nie sú zatiaľ známe žiadne podrobnosti.

Windows Core OS sme mali možnosť čiastočne vidieť v akejsi demonštračnej podobe počas prezentácie zariadenia Surface Hub 2. Viac by sme sa vraj mali dozvedieť už čoskoro, najmä v súvislosti s druhou generáciou headsetu HoloLens 2. Ďalšie, aspoň čiastkové, informácie by teda mal priniesť práve rok 2019.

Náš tip
Polaris má byť modernizovanou verziou Windows 10 postavenou na projekte Windows Core OS
15.01.2019
Zdroj: TheVerge

+