MojWindows

Tohtoročný veľtrh IFA 2018 prekypoval novinka snáď z každej oblasti technologického sveta, notebooky nenevynímajúc. Statočnú flotilu produktov tu vystavovala aj spoločnosť Lenovo so svojim ThinkPadom pre náročných, jedinečným Yoga Bookom druhej generácie, či dokonca vôbec prvým Windows 10 zariadením s čipom Snapdragon 850.

Zastúpenie tu ale mala aj etablovaná séria konvertibilných zariadení Yoga s novými prírastkami, kde jasne vynikol model Yoga 930. Výrobca si pri návrhu tohto kúsku dal jasne záležať na celkovom dizajne, pričom v prezentačných materiáloch tento fakt zdôraznil.

Cieľom malo byť vytvoriť konvertibil, ktorý vyzerá skvelo nezávisle na tom, v akom režime ho majiteľ momentálne používa. Lenovo to popisuje ako riešenie problému „zlomeného notebooku“ – zariadenia 2-v-1 tradične vyzerajú ako skvelé notebooky, no pri preklopení do režimu tabletu často pripomínajú neohrabaný zlomený notebook.

Odklon od doteraz zaužívaných prvkov je viditeľný na prvý pohľad. Známy, až ikonický, pánt inšpirovaný hodinkový rámom tu nenájdeme. Náhrada, ktorá oku celkom lahodí, v sebe ukrýva „rotujúci“ reproduktor s podporou technológie Dolby Atmos.

Osadenie reproduktora v tomto miestne nie je náhodné. Cieľom malo byť to, aby zvukový výstup smeroval vždy priamo na používateľa, či už v režime notebooku alebo tabletu. Dvojica reproduktorov sa pritom ešte ukrýva na spodnej strane zariadenia.

Keďže ide o konvertibilné zariadenie, počíta sa s tým, že používateľ bude pracovať s dotykovou obrazovkou. Preto sa priamo v tele nachádza aktívny stylus so svojim malým odkladacím miestom, kde dochádza k jeho nabíjaniu. Vďaka tomu je vždy dostupný a pripravený na použitie, no a súčasne sa znižuje riziko straty.

Yoga C930 disponuje procesormi Intel Core i5-8250U a Core i7-8550U, 8 až 16 GB operačnej pamäte a PCIe SSD diskami s kapacitami od 256 GB až po 2 TB. Zaujímavé je ale to, že Lenovo bude v prípade operačnej pamäte ponúkať aj neštandardných 12 GB. Dedikovanú grafickú kartu by sme tu hľadali márne, o všetko sa stará tá integrovaná – Intel UHD Graphics 620.

Dotykový displej s 13,9-palcovou uhlopriečkou je dostupný v prevedenia s FullHD a 4K rozlíšením. V obidvoch prípadoch s podporou HDR formátu Dolby Vision.

Konektorová výbava je pomerne minimalistická. Pozostáva z dvojice USB-C, jedného tradičného USB 3.1 a audio jacku. Na tele ešte sídli čítačka odtlačkov prstov pre zabezpečenie používateľských účtov cez funkciu Windows Hello. Ďalším bezpečnostným prvkom je fyzický kryt objektívu pre ručné zablokovanie objektívu webkamery.

Yoga C930 má zabudované mikrofóny s ďalekým dosahom, aby digitálne asistentky Cortana a Alexa rozpoznali hlasové povely až z diaľky štyroch metrov. Pre našincov to ale nie je až také zaujímavé.

Výdrž batérie výrobca uvádza na 9 hodín pri verzii so 4K panelom a o niečo zaujímavejších 14,5 hodín pri modeloch s Full HD rozlíšením.

Yoga C930 bude na Slovensku k dispozícii od októbra za počiatočnú cenu 1 399 €.

Za pozvanie na veľtrh IFA 2018 ďakujeme spoločnosti Lenovo. 

06.09.2018

+