MojWindows

Lenovo ešte začiatkom júna, počas veľtrhu Computex 2018, všetkých poriadne prekvapilo tým, že oficiálne priznalo práce na nástupcovi unikátneho tabletu Yoga Book. Okrem toho sa na pódiu na krátko mihol aj prototyp tajomného zariadenia.

Ako sa ukázalo išlo o nový Yoga Book C930, ktorý bol oficiálne predstavený dnes počas veľtrhu IFA 2018. A táto novinka sa nemá z technologického hľadiska rozhodne za čo hanbiť. Opäť ide o unikát, tentokrát prvé zariadenie s dvojicou obrazoviek, z ktorých jedna disponuje technológiou E Ink.

Vďaka tomu sa dokáže dynamicky prispôsobovať potrebám používateľa – stlačením tlačidla sa v okamihu premení na dotykovú klávesnicu s viacjazyčnou podporou, digitálny papier pre písanie poznámok a kreslenie alebo dokonca na elektronickú čítačku.

Obidve obrazovky majú 10,8-palcovú uhlopriečku, no zatiaľ čo primárna LCD IPS obrazovka disponuje rozlíšením 2560 x 1600 pixelov, tá s technológiou E Ink iba 1920 x 1080 pixelov. Obe sú však dotykové a umožňujú používať stylus Wacom so 4096 tlakovými bodmi.

Napriek viacerým zmenám, stále ide o konvertibilné zariadenie, takže používať ho môžete v tradičných režimoch známych zo zariadení rodiny Yoga, či už ako tablet alebo notebook.

O potrebné softvérové zázemie sa stará výhradne operačný systém Windows 10, model s Androidom tentokrát chýba. Prvá generácia tabletu Yoga Book pokrivkávala po stránke výkonu a tejto oblasti sa Lenovo pri nástupcovi zjavne poriadne pozrelo na zúbok. Potrebný výkon dodávajú procesory Intel Core i5-7Y54 alebo m3-7Y30 v kombinácii so 4 GB operačnej pamäte a 256 GB SSD diskom. Pokiaľ by používateľovi táto kapacita nepostačovala, rozšíriť si ju môže pomocou SD kariet do veľkosti 512 GB.

V kompaktnom tele s rozmermi 260 x 179 x 10 milimetrov sa okrem dvojice mikrofónov s potláčaním okolitého šumu a dua reproduktorov s Dolby Atmos, skrýva batéria s výdržou približne 9 hodín a pohotovostným režimom 16 dní.

Myslelo sa aj na potrebu chrániť dáta používateľa. V tlačidle napájania je ukrytá čítačka odtlačkov prstov a svoje konto tak nemusíte chrániť len heslom.

Yoga Book C930 prichádza dva roky po svojom predchodcovi, tentokrát ako extrémne všestranný, no zároveň poriadny „notebook“. Vyzerá to tak, že Lenovo stavilo na dobrého koňa a rok 2018 možno ukončí ako hrdý vlastník titulu „najväčšia technologická inovácia“, teda aspoň papierovo… Až čas totiž ukáže, aké kompromisy unikátne prevedenie prináša, a ako veľmi praktická je táto novinka v skutočnosti.

Novinka Yoga Book C930 bude k dispozícii v prevedeniach s Wi-Fi, ako aj s LTE konektivitou. Predávať sa začne v novembri s počiatočnou cenou 1 399€.

Za pozvanie na veľtrh IFA 2018 srdečne ďakujeme spoločnosti Lenovo.

30.08.2018

+