MojWindows

Aktualizované 10.3.2018 – V prípade predobjednávok bol plánovaný termín dodania  posunutý o 2 týždne. Prvé reálne skúsenosti, ako aj recenzie by sa tak mali objavovať až po 23. marci. 

2.3.2018 – Slovenské zastúpenie spoločnosti HP pre náš trh nepočíta s predajom modelu HP Envy x2 postavenom na architektúre ARM. Šancou však môžu byť veľké e-shopy, nakoľko niektoré avizujú očakávanú dostupnosť. 


V súvislosti s novými „Always Connected“ zariadeniami, ktoré boli oficiálne predstavené ešte koncom minulého roka, stále panuje niekoľko nezodpovedaných otázok. Jednou z nich bola donedávna aj ich cena, nakoľko sa v prvotných prezentáciách hovorilo o „cenovo dostupných“ zariadeniach, no neskôr sa tieto vyjadrenia ukázali ako nepresné.

Už prvotné informácie o ARM notebooku Asus NovaGo totiž naznačovali, že po finančnej stránke nemusí pre našincov ísť o práve najlákavejší model.

To potvrdzujú aj informácie od spoločnosti HP, ktorá pred pár dňami na americkom trhu oficiálne spustila objednávky na svoj kúsok HP Envy x2 so štartovacou cenou 999 dolárov. Za túto sumu záujemcovia získajú základnú konfiguráciu so 4 GB operačnej pamäte a 128 GB úložiskom.

Always Connected

Hoci zariadenia majú mať svoje prednosti vo veľmi lákavej výdrži batérie na úrovni 20+ hodín, extrémne rýchlom zapnutí, minimalistických rozmeroch a možnosti nepretržite využívať mobilné dáta, za takúto cenu sa už dá solídne vyberať a bez väčších problémov zakúpiť omnoho výkonnejšie zariadenie typu 2v1. Veľký dôraz tak bude musieť byť v každom prípade kladený na prezentáciu ich unikátnych vlastností.

Veľkou otázkou ale naďalej zostáva, aký reálny výkon dokáže ponúknuť Snapdragon 835 v kombinácii s operačným systémom Windows 10. Pre tento typ zariadení taktiež existuje aj viacero obmedzení, ktorým sa zatiaľ jednoducho nedá vyhnúť.

Hoci HP od svojho zariadenia sľubuje prémiový používateľský zážitok, v porovnaní s cenou 599 dolárov, ktorú za rovnakú konfiguráciu, akurát s menším 64 GB úložiskom, hlási ASUS, je to značný skok.

Svoj ARM produkt Miix 630 začiatkom roka predstavila aj spoločnosť Lenovo, ktorá základný model s konfiguráciou 4 GB RAM a 64 GB úložiskom plánuje predávať za 799 dolárov.

Prvá generácia týchto produktov tak pravdepodobne nebude mať ľahký nástup na trh, kvôli čomu so zapojením do projektu otáľa aj spoločnosť Dell. Karty ešte môže navyše zamiešať príchod ďalšej generácie produktov, kde už má byť použitý výkonnejší čip Snapdragon 845.

V rámci zahraničných trhov ale na druhú stranu môžu predajom pomôcť rôzne akcie od operátorov, ktorí môžu zariadenia ponúkať za lákavú cenu v rámci viazanosti s dátovými balíkmi.

HP zatiaľ hlási termín dodania na 9. marca, okolo tohto termínu by sa tak mali objaviť prvé recenzie, ktoré ukážu, ako na tom zariadenie reálne je, a či cena zodpovedá tomu, čo dokáže ponúknuť.

Náš tip
Microsoft vysvetlil, že Windows 10 pre ARM nedorazí na súčasné smartfóny
10.03.2018

+