MojWindows

Od prvej prezentácie projektu plnohodnotného Windows 10 pre architektúru ARM uplynul takmer rok, no a dnes sme sa konečne dočkali verejného odhalenia dvojice produktov, ktoré vznikli na základe spolupráce Microsoftu, Qualcommu a hardvérových výrobcov ASUS a HP. Microsoft ich technologickému svetu ukázal počas konferencie Qualcomm Snapdragon Tech Summit. Duo sa do predaja má dostať na jar budúceho roka a okrem samotného Microsoftu ich budú ponúkať aj tradiční obchodníci s elektronikou.

Microsoft, ako aj partnerské spoločnosti budú tieto zariadenia označovať novou kategóriou – „Always Connected PC“, aby zákazníci mali lepšiu predstavu o tom, čo si vlastne obzerajú. Zariadenia spadajúce to tejto kategórie sa totiž od zvyšku trochu odlišujú. Využívať budú plnohodnotný Windows 10 v niektorej z dostupných edícií, a taktiež umožňujú spúšťanie 32- bitových aplikácií, či už získaných z obchodu Windows Store alebo tradičnou cestou cez inštalátor, no zdôrazňovaná je trojica kľúčových rozdielov.

Prvý z nich sa skrýva pod názvom „Instant on“. Zariadenia z kategórie Always Connected, podobne ako dnešné smartfóny, neprechádzajú do režimu dlhodobého spánku – hibernácie. Namiesto toho sú okamžite dostupné pre používanie, a to aj po prechode z niekoľkohodinového pohotovostného režimu.

Druhý kľúčový rozdiel je označovaný ako „Always Connected“. V skratke to má znamenať asi toľko, že zariadenia môžu byť nepretržite pripojené k mobilnej sieti, bez toho, aby to používateľ pocítil napríklad na batérii.

A treťou vlastnosťou, ktorou sa majú zariadenia novej kategórie odlišovať, je výdrž batérie. Už prvé predstavené kúsky majú dosahovať 20- až 22-hodinovú výdrž pri aktívnom používaní, no zatiaľ je otázne pri akom type záťaže boli tieto, nazvime ich zatiaľ „laboratórne hodnoty“ dosiahnuté.

V súvislosti s celým projektom Windows 10 pre ARM sa navyše už dlhodobo objavujú obavy, či vytvorené zariadenia ponúknu dostatočný výkon na svižné používanie. Uniknuté benchmarky totiž poukazovali, že testované zariadenia dosahujú podpriemerne výsledky. Microsoft sa však na margo tejto situácie vyjadril tak, že Windows 10 bol pre architektúru ARM nanovo skompilovaný a množstvo aplikácií, vrátane optimalizovaného balíka Office 365 dosahuje vynikajúcu odozvu a rýchlosť práce. Až prvé reálne testy ale ukážu, ako na tom tieto novinky vlastne sú.

HP Envy x2

Novinka z dielne spoločnosti HP nesie oficiálne označenie HP Envy x2, a v podstate ide o tenké (6,9 mm) a ľahké (680g) zariadenie typu 2v1 s procesorom Snapdragon 835, 12,3-palcovou obrazovkou s Full HD rozlíšením, podporou gigabitových LTE sietí a 20-hodinovou výdržou batérie. Dostupných bude pravdepodobne viacero konfigurácií, nakoľko HP uvádza, že osadiť je možné do 8GB operačnej pamäte a maximálne 256 GB úložisko.

Tablet je súčasťou obalu s klávesnicou, odkiaľ je vyberateľný. Vybavený je dvojicou reproduktorov, podporou pre funkciu Windows Hello a súčasťou balenia má byť aj stylus. Informácie o cene ani ďalšej výbavy zatiaľ neboli zverejnené.

ASUS NovaGo

Druhá lastovička pochádza z dielne spoločnosti ASUS, ktorá ho označuje ako „svetovo prvý laptop s podporou gigabitových LTE sietí“. V tejto súvislosti uvádza, že 2-hodinový film je možné stiahnuť už za 10 sekúnd. Ide prakticky o konvertibilný notebook s 13,3-palcovou FullHD obrazovkou, ktorý je teda okrem tradičného režimu možné preklopiť a používať ako tablet, prípadne zvoliť takzvaný režim prezentácie, či stan. Výrobca sa chváli 22-hodinovou výdržou pri aktívnom používaní a 30 dňovou výdržou v pohotovostnom režime.

Rovnako ako kúsok od HP, aj tu je to celé postavené na čipe Snapdragon 835. Ten je sprevádzaný 4 GB operačnej pamäte a 64 GB úložiskom pri modeli za 599 dolárov, prípadne 8 GB operačnej pamäte a 256 GB úložiskom za 799 dolárov. Ako v produkte od spoločnosti HP, tak aj v tom od ASUSu je nainštalovaný operačný systém Windows 10 v edícii S, ktorý je možné do 30. septembra 2018 bezplatne „inovovať“ na Windows 10 Pro.

Informácie o produkte od ďalšieho významného partnera projektu, spoločnosti Lenovo, majú byť dostupné začiatkom budúceho roka.

05.12.2017

+