MojWindows

Už od prvého odhalenia myšlienky Windows 10 bežiaceho na procesoroch architektúry ARM panuje okolo tejto témy značný ruch. Hoci Microsoft sa o niečo podobné pokúšal už pred časom s Windows RT, čo skončilo neúspechom, aktuálny experiment presadiť zariadenia novej kategórie stavia na podstatne pevnejších základoch.

Dostupnosť všetkých, nie len UWP aplikácií, kompaktné rozmery zariadení, nadštandardná výdrž batérie a možnosť neustáleho prístupu na internet vyzerajú byť dostatočne veľkým lákadlom pre potenciálnych zákazníkov, čo prirodzene nenecháva chladných ani výrobcov hardvéru. Časť z nich sa preto do projektu zapojila takpovediac v prvej vlne, bez toho, aby počkali na „referenčné“ zariadenie od Microsoftu.

Náš tip
Microsoft má pripravovať skladací tablet s dôrazom na dotykové pero a Windows 10 pre ARM

Do produkcie vlastných zariadení s procesorom Qualcomm Snapdragon 835 sa aktívne pustila dvojica HP a ASUS, z dielne ktorých sme už prvé kúsky mali možnosť vidieť, hoci stále čakáme na ich reálnu dostupnosť. K nim sa má čoskoro pripojiť aj spoločnosť Lenovo, čím sa ponuka ešte rozšíri.

Z významných hardvérových partnerov Microsoftu bol ale v prípade projektu Windows 10 na ARM, akosi ticho Dell. Až počas nedávnej prezentácie noviniek Dell XPS 13 a 15, zástupcovia spoločnosti pre portál WindowsArea.de uviedli, prečo to tak bolo, a aké sú teda vlastne plány.

Dell na rozdiel od vyššie spomínaných výrobcov zvolil opatrnejší plán – podrobne sledovať, aké bude prijatie nového typu zariadení ostatných výrobcov, a čo na to celé povie trh. Do produkcie prvej generácie zariadení sa preto Dell nezapája.

Toto rozhodnutie prirodzene odôvodňuje tým, že predošlé projekty s architektúrou ARM (Windows RT a Windows Phone) skončili veľmi neslávne.

Zástupcovia spoločnosti zároveň vyjadrili svoje pochybnosti týkajúce sa celkového výkonu ARM procesorov v porovnaní s ich konkurenciu z tradičného radu AMD a Intel. Aktuálnej opatrnosti sa preto nedá príliš čudovať, kedže prípadný neúspech by znamenal nemalú finančnú stratu.

Náš tip
Microsoft začal od vývojárov prijímať UWP aplikácie s optimalizáciou pre „Always Connected“ zariadenia

Zdroj. WL

13.02.2018

+