MojWindows

So začiatkom nového mesiaca došlo k zverejneniu pravidelného pohľadu na používanosť jednotlivých operačných systémom. Zverejnila ho štatistická spoločnosť NetMarketShare, ktorá poukazuje na to, že medzimesačne nedošlo k žiadnym dramatickým zmenám a situácia sa až na výnimku v prípade Windows XP drží zabehnutých štandardov.

Výrazné zmeny za ostatné roky spôsobil len nástup Windows 10, ktorý vody zamútil hlavne počas prvého roka od svojho uvedenia vďaka ponuke na bezplatný prechod zo systémov Windows 7 a 8.1. Odkedy ale táto ponuka skončila, jeho rast zaznamenal výrazné spomalenie a momentálne si k nemu podľa štatistík noví používatelia cestu hľadajú len ťažko. Medzimesačne si totiž mal Windows 10 polepšiť len o 0,17%, čo predstavuje najmenší prírastok za ostatné obdobie. Napriek tomu však v celkovo pohľade na trhu zastáva príjemný 29,26% podiel.

Pozíciu lídra si dlhodobo drží Windows 7, pričom situácia by sa v dohľadnej dobe nemala zmeniť. Nájsť ho momentálne môžeme na 46,63% počítačov, za september teda vykázal miernu stratu z pôvodných 47,21%. Zo zabehnutých koľají vybehol dnes už nepodporovaný Windows XP, ktorého podiel prekvapivo narástol o 0,78% na súčasných 6,47% a uzatvára tak prvú trojku najpoužívanejších operačných systémov. Nie je to však prvýkrát kedy po predošlej strane vykázal opätovný nárast.

V súvislosti s prehľadom operačných systémov bol zverejnený aj pohľad na trhový podiel jednotlivých webových prehliadačov. Žiadne prekvapenie sa tu nekoná a jasnou jednotkou je naďalej Chrome od spoločnosti Google s takmer 60 % podielom. Druhú pozíciu si uchmatol Internet Explorer s 15,09% a prvú trojku uzatvára Firefox s 13,14% podielom.

Napriek všetkým snahám Microsoftu o presadenie prehliadača Microsoft Edge, ktorý sa dočkal viacerých vylepšení aj v najnovšej aktualizácii Fall Creators Update, ten už druhý mesiac po sebe zaznamenal stratu. Zo septembrových 5,15% aktuálne poklesol na 4,58% používateľov.

02.11.2017

+