MojWindows

To, že mobilný Windows už mesiace zažíva jasný úpadok a Microsoft sa mu venuje už len okrajovo je dlhodobo známa vec. Oficiálne potvrdenie tejto situácie ale po mesiacoch prichádza už aj priamo od popredného predstaviteľa Microsoftu a veľkého technologického nadšenca, ktorým je Joe Belfiore. Ten prostredníctvom sociálnej siete Twitter prehlásil, že pre Windows 10 Mobile už nie sú vyvíjané žiadne funkcie ani pripravovaný nový hardvér. Naďalej ale platí to, že čo Microsoft na margo situácie opakovane vyhlasoval – podpora bude naďalej vo forme opráv chýb a bezpečnostných záplat.

Potvrdilo sa tak, že Microsoft celú platformu presunul do udržiavacieho režimu, predtým, ako dôjde k jej ukončeniu. Súčasní používatelia tak majú aspoň akú-takú útechu, že ich zariadenie bude ešte nejaký ten čas podporované a použiteľné, no s ohľadom na túto situáciu sa kúpa smartfóvu so systémom Windows 10 Mobile nedá považovať za dobré rozhodnutie. To, že by Microsoft prilákal nových zákazníkov je preto extrémne nepravdepodobné a hardvéroví partneri ako HP, či Alcatel, ktorí dali mobilnému Windowsu šancu, určite nie sú radi.

Žiadne nové funkcie, ani zariadenia nečakajte…

Vo svetle týchto vyhlásení to vyzerá tak, že žiadne mobilné zariadenie už od Microsoftu na trhu neuvidíme, a to napriek predošlým informáciám o tom, že testovaním prechádza tak veľmi očakávaný „Surface Phone.“ Žiaden pokus o návrat so smartfónmi sa jednoducho nekoná, hoci o tom informovali viaceré zahraničné portály s odvolaním na svoje dobre informované zdroje priamo z Microsoftu. Očakávaný návrat na trh s mobilnými zariadeniami v rámci prechodu systému Windows 10 na modulárnu podobu (Windows Core OS), tiež nevyzerá veľmi pravdepodobný.

Belfiore, ktorý je okrem iného zodpovedný aj za Windows 10 má po stránke informovanosti jednodznačne navrch. Jediné čo tak zjavne v dohľadnej dobe uvidíme budú spomínané opravné a bezpečnostné aktualizácie. Reálny vývoj systému bol zastavený, a od tohto momentu môžeme povedať, že mobilný Windows dorazil do posledného štádia svojho života.

Nedostatok aplikácií, nízky záujem zo strany vývojárov a málo používateľov 

Na otázku prečo Microsoft takto opustil svoju mobilnú platformu, Belfiore uviedol, že išlo o problém s nedostatkom kvalitných aplikácií a nezáujem zo strany vývojárov túto situáciu napraviť, a to napriek snahe motivovať ich finančnými odmenami. Kvôli nedostatku používateľov väčšina spoločností nemala záujem púšťať sa do vývoja, a problém sa dostal do začarovaného kruhu.

V jednom z posledných príspevkov na túto tému píše, že väčšina používateľov vecí ako Windows, Office a Xbox už tak, či tak používajú smartfóny so systémami iOS a Android, pričom oceňujú prístup k službám, ktoré od Microsoftu potrebujú a využívajú. Je zjavné, že do tohto trendu sa bude naďalej investovať. Samotný Belfiore, ktorý zastáva pozíciu korporátneho viceprezidenta navyše otvorene potvrdil, že prešiel na používanie smartfónu so systémom Android.

Ako je badateľné v ostatných mesiacoch, redmodský gigant pristúpil k rozhodnutiu svoje najpoužívanejšie služby a riešenia priniesť na konkurenčné mobilné platformy. Najnovšie tak spravil uvedením testovacej verzie prehliadača Microsoft Edge pre systémy iOS a Android, či vydaním riešenia „Microsoft Launcher“ pre Android.

Očakávať môžeme to, že v rámci systému Windows 10 budeme vidieť čoraz viac vylepšení pre prepojenie s mobilnými platformami Android a iOS. Vidieť to vlastne môžeme už v rámci pripravovanej aktualizácie Fall Creators Update, kde pribudla lepšia synchronizácia.

Náš tip
Bill Gates opustil „klub 1%-ných“, presedlal na Android

09.10.2017

+