MojWindows

Veľká aktualizácia Fall Creators Update pre operačný systém Windows 10 bude oficiálne sprístupnená už o dva týždne, v utorok 17.10.2017, preto je najvyšší čas zhrnúť tie najväčšie novinky a vylepšenia, ktoré pre používateľov prinesie. Ako naznačuje aj samotný názov, ide o nástupcu predošlej aktualizácie Creators Update, ktorá bola vydaná v apríli tohto roka. Pokračuje tak vo svojom primárnom zameraní na tvorcov obsahu, no zmien je poriadna hŕba, pričom väčšina z nich je určená pre všetky kategórie používateľov.

Fluent Design System

Prvou novinkou, ktorá stojí za zmienku je zavedenie dizajnového jazyka Fluent Design System, čo z pohľadu používateľa predstavuje viacero grafických zmien v rozhraní operačného systému a vstavaných aplikáciách. Upravené bolo napríklad Centrum Akcií, ktoré je teraz modernejšie a prehľadnejšie.

Rovnako tak boli upravené systémové upozornenia a pri práci s vybranými aplikáciami je v prvkoch rozhrania badateľný efekt rozmazania, kedy používateľ vidí obrysy objektov, ktoré sa nachádzajú za aktuálne používaným oknom. Ďalším badateľným efektom je reakcia prvkov na prítomnosť kurzoru, kedy dochádza k ich čiastočnému osvetleniu. Nástup nových grafických prvkov je veľmi jemný a nejedná sa tak o žiaden drastický skok. Zmena bude prebiehať postupne počas ďalších veľkých aktualizácií.

Funkcia Ľudia

Panel úloh bol rozšírený o novú funkcia „Ľudia“, ktorá používateľovi umožňuje pripnutie vybraných kontaktov pre rýchlejší prístup ku konverzáciám a posielaniu súborov. Komunikácia prebieha prostredníctvom prepojených aplikácií ako Skype, Pošta, Ľudia a podobne. Podporované je aj posielanie animovaných emotikonov, ktoré sa zobrazujú na pracovnej ploche nad obrázkom pripnutého kontaktu. Microsoft si ale uvedomuje, že nie každý bude mať záujem funkciu „Ľudia“ používať a cez systémové nastavenia ju umožňuje vypnúť.

MyPeople

Nová synchronizácia pre OneDrive

Úložisko OneDrive sa po dlhom čakaní zo strany používateľov konečne dočkalo nového spôsobu synchronizácie. Priamo cez Prieskumníka je možné prezerať a pristupovať k súborom, ktoré sa vo OneDrive nachádzajú, a to bez toho, aby ich používateľ musel mať siahnuté na disku. Prostredníctvom rozhrania si však môže zvoliť, ktoré súbory chce mať vždy synchronizované na disku, aby ich pri prístupne nemusel neustále sťahovať. Základný princíp „synchronizácie na vyžiadanie“ je teda taký, že uložené súbory vidíte stále, no do zariadenia sa vám stiahnu až vtedy, keď ich potrebujete.

Prepojenie systému so smartfónom – Android a iOS

Priamo v systémových nastaveniach pribudla nová sekcia „Telefón“, pomocou ktorej je s počítačom možné prepojiť smartfón so systémom Android a iOS. V princípe tým používateľ získa možnosť jednoduchým spôsobom presúvať obsah ako webové stránky, e-maily a podobne priamo zo smartfónu. Ide o zaujímavú vec pre ľudí, ktorí často prechádzajú medzi dvojicou zariadení a tento prechod si chcú vylepšiť. Príkladom je to, že webovú stránku si otvoríte na smartfóne a v jej čítaní chcete pokračovať na počítači, k čomu vám stačí presunúť ju cez synchronizačnú aplikáciu od Microsoftu.

Windows 10 Android

Rozšírenie Story Remix  pre aplikáciu Fotografie

Vstavaná aplikácia Fotografie dostala rozšírenie pre vytváranie príbehov z videí a fotografií. Ide o akéhosi pokročilejšieho nástupcu známej aplikácie Movie Maker, teda nástroj pre jednoduché strihanie a úpravu videí, prácu s 3D efektami a podobne. Videá pritom môžete vytvárať ručne presne podľa svojich predstáv, prípadne sa môžete spoľahnúť na aplikáciu, ktorá video vytvorí automaticky. Aplikácia Fotografie navyše dostala podporu pre takzvané inteligentné vyhľadávanie, kedy je fotky z galérie možné nájsť na základe značiek ako napríklad auto, pes a podobne.

Nová virtuálna klávesnica Swipe Keyboard a zoznam emotikonov

Rozhranie virtuálnej klávesnice bolo doplnené o ponuku takzvanej „Swipe“ klávesnice, v rámci ktorej je text možné zadávať ťahom kurzoru alebo prsta. Taktiež tu bol pridaný špeciálny zoznam emotikonov pre ich jednoduchšie pridávanie. Toto rozhranie sa spúšťa pomocou kombinácie kláves „Win +  .“ alebo „Win +  ;“. Do systému bola navyše zavedená podpora pre Emoji 5.0.

Lepšia podpora pre dotykové pera

Systém sa dočkal rozšírenia podpory pre ovládanie pomocou dotykového pera. Medzi ďalšie novinky z tejto oblasti patrí vylepšené rozpoznávanie ručne zadávaných vstupov, podpora pre nové gestá a emotikony a jednoduchšiu úpravu obsahu. V rámci sekcie „Nájsť moje zariadenie“ bola taktiež pridaná možnosť pre zistenie poslednej polohy, kde ste používali vaše digitálne pero.

Vylepšený Správca úloh

Správca úloh bol rozšírený o sledovanie zaťaženia grafickej karty, čo by mohli oceniť hlavne hráči, ktorí získajú lepší prehľad o správaní svojho systému.

Možnosť ovládať nastavenie zvuku v UWP aplikáciách

Fall Creators Update do systému zavádza množstvo drobných vylepšení, ktorými chce používateľom uľahčiť rôzne úkony. Jednou z nich je pridanie ovládania hlasitosti jednotlivých aplikácií cez Zmiešavač hlasitosti.

Sledovanie stavu služby Xbox Live

Cez sekciu „Hranie hier“ je po novom možné sledovať aktuálny stav služby Xbox Live vrátane informácií ako odozva, či strata paketov. Opäť ide o vylepšenie, ktoré by malo potešiť hernú komunitu.

Pokročilá správa sťahovania aktualizácií cez Windows Update

V rámci Fall Creators Update bolo upravené správanie služby Windows Update, ktorá sa bude prispôsobovať aktuálnemu využívaniu sieťovej prevádzky. V praxi to má vyzerať napríklad tak, že pokiaľ používateľ streamuje video a systém začne sťahovať aktualizáciu, nedôjde k vyťaženiu celej linky a používateľovi zostane vyhradený priestor práve pre nerušené sledovanie videa.

Toto správanie sa upravuje v rozšírených nastaveniach pre spôsob doručovania aktualizácií. Práve tu je možné obmedziť, koľko šírky pásma sa využíva pre sťahovania a odosielanie aktualizácií cez Windows Update. Potešiť by to malo hlavne používateľov s pomalším pripojením, prípadne tých, ktorí využívajú pripojenie účtované podľa objemu prenesených dát.

Nastavenia pre prehrávanie videa

V systémových nastaveniach pribudla sekcia „Prehrávanie videa“, kde je možné spravovať podporu pre HDR videá, automatické spracovanie videa pre zlepšenie jeho kvality, povoliť prehrávanie videa v nízkom rozlíšení, či upraviť správanie pri prehrávaní videa s ohľadom na výdrž batérie.

Novinky pre Microsoft Edge

Priamo pri ukladaní záložiek pribudla možnosť vytvárať nové zložky, kam budú zaradené. Edge od novej verzie taktiež umožňuje pripínať obľúbené webové stránky priamo na panel úloh. Zabudovaná podpora pre PDF súbory umožňuje dokumenty upravovať pomocou digitálneho atramentu priamo pri prezeraní a pribudla aj čítačka, ktorú je okrem PDF súborov možné použiť aj v rámci webových stránok. Prehliadač navyše prešiel všeobecnými vylepšeniami „pod kapotou“, ktoré sa týkajú oblastí ako stabilita, rýchlosť a podobne.

Windows Mixed Reality

Hoci základy svojej platformy pre virtuálnu a rozšírenú realitu Microsoft do systému zaviedol už v rámci Creators Update, do verejnosťou použiteľnej podoby sa dostáva až s príchodom Fall Creators Update. Na to, aby si používateľ mohol aplikácie a hry vychutnať vo virtuálnom prostredí, musí však vlastniť podporovaný headset od niektorého z výrobcov. Tie sa na pultoch obchodov majú objaviť práve v dňoch, kedy sa Microsoft pustí do distribúcie samotnej aktualizácie.

Výber menších vylepšení

Microsoft sľubuje značné vylepšenie funkcie „Herný režim“, ako aj jednoduchšie streamovanie cez službu Mixer.

Prepracovaná bola správa nastavení pre funkciu Senzor úložiska, kde je taktiež možné zapnúť automatické vymazávanie súborov, ktoré sú staršie ako 30 dní zo zložky Stiahnuté. Zapnúť je možné aj vymazávanie starších verzií Windows, ktoré sa ukladajú pri inštalácii aktualizácií kvôli možnosti spätného obnovenia.

Nová verzia systému Windows 10 sľubuje predĺženie výdrže batérie až o 11% vďaka optimalizácii správy procesov na pozadí, ktoré bude lepším spôsobom pozastavovať.

Viacerými vylepšeniami prešiel aj bezpečnostný nástroj Windows Defender, pričom veľkou novinkou je pridanie pokročilej ochrany proti ransomvéru. V sekcii „O systéme“ zároveň pribudol základný prehľad o stave zariadenia, ktorý ďalej zastrešuje nástroj Windows Defender.

Možnosti uľahčenia prístupu boli v sekcii pre  úpravu farby a kontrastu boli rozšírené o ponuku rôznych filtrov.

Na žiadosť zo strany používateľov bola aplikácia Kalkulačka rozšírená o menový konvertor.

03.10.2017

+